Микро-ел. колата Opel Rocks-e – безкомпромисна във всяко отношение?
Секция: Автомобили
27 Октомври 2021 09:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Микро-ел. колата Opel Rocks-e – безкомпромисна във всяко отношение?

/КРОСС/ Специално за auto-press.net от Юта Бернхард, Global Press, Гросгерау, Германия

Какво се крие зад съкращението SUM? При новият Opel Rocks-e означава Substainable Urban Mobility (SUM) - устойчива градска мобилност. Новият градски и микро елмобил предлага съвременна електромобилност за млади хора на възраст 15 и повече години, които има шофьорска книжка категория AM, според производителя.

Напълно различен, напълно нов, напълно електрически - така новото елпредложение на немската светкавица без емисии трябва да даде отговор на изискванията за мобилност на нашето време. Началната цена за новия Opel Rocks-e ще бъде доста по-ниска от тази на малък автомобил, а лизинговата ставка ще бъде на месечното ниво на билет за местния обществен транспорт, според Рюселсхайм. Новият елмъник ще бъде наличен за поръчка онлайн или в директни продажби от избрани дилъри на Opel в Германия още в края на тази есен.

„Нашият нов Opel Rocks-e е безкомпромисен във всяко отношение - неговият дизайн е ясен и смел, размерите му са изключително компактни, задвижването му е чисто електрическо и цената му е ненадмината. Нашата SUM дава възможност за интелигентна и функционална електромобилност за всеки, докато със стила си предизвиква вълнение. Новият Opel Rocks-e е достъпен, просто човешки и готин", каза шефът на Opel Германия Андреас Маркс.

Тъй като доста къс с дължината си от 2,41 метра, широк 1,39 метра (без външните огледала) и лек - 471 килограма заедно с тяговата батерия, Opel Rocks-e е официално класифициран като леко превозно средство, което млади хора на възраст 15 и повече години с шофьорска книжка AM могат да управляват.

Съответно изменение в закона влезе в сила през 2021 г., така че този регламент вече се прилага в цялата страна. По този начин законодателят подкрепя нуждите от мобилност на младите хора - особено за пътя към училище или към работа като чирацие.

Машинката предлага пробег до 75 километра според WLTP, който може да се покрие със скорост до 45 км/ч. Твърди се, че е изключително лесен за каране през тесни завои или в малки паркоместа на своите 14-инчови колела и с диаметър на завой от само 7,20 метра.

Батерията от 5,5 кВтч в Opel Rocks-e може да се зареди напълно за около 3,5 часа, използвайки всеки нормален домакински контакт. Свързващият кабел за зареждане с дължина три метра е постоянно поставен в SUM и просто се изважда от вратата на пътника, когато е необходимо. Opel предлага адаптер за зареждане и на обществена зарядна станция.

Rocks-e носи новото лице на марката Opel Vizor, в комплект с LED фарове и индикатори. Дизайнът е подчертан от еднаквите врати от двете страни. Пътническата врата се отваря напред както обикновено, но вратата на шофьора се отваря в посока обратна на движението. Външният дизайн предлага и някои идентични части отпред и отзад.

Типични за Opel са ясните линии и в интериора - двете седалки са изместени една до друга, така че пътникът отпред има удобно място за краката и водачът може да премести седалката си в широк диапазон на регулиране. Пространството на главата достига спокойно и за хора с височина над 1,90 метра. Следователно терминът "един размер за всички" се отнася за Rocks-e. Освен това, въпреки компактните си размери, новият Rocks-e предлага обем за съхранение до 63 литра в пространството за краката на пътника, за да вземете различни предмети със себе си.

Стандартният панорамен стъклен покрив осигурява лека, приятна атмосфера в интериора, което е необичайно за превозно средство от тази ценова категория. Новият City-Stromer се предлага в три линии оборудване, за да съответства на цялостния външен вид: като Opel Rocks-e, Opel Rocks-e Klub и Opel Rocks-e TeKno.

Аксел Зеегерс, мениджър на марката и комуникация в автомобилния спорт в Opel в Рюселсхайм казва: „Рамковата конструкция, върху която се основава Opel Rocks-e, осигурява достатъчно ефективна пасивна защита".