СЗО: Не трябва да се изисква документ за ваксиниране срещу COVID-19 при пътуване
Секция: Здраве
27 Октомври 2021 13:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
СЗО: Не трябва да се изисква документ за ваксиниране срещу COVID-19 при пътуване

/КРОСС/ Комитетът за извънредни ситуации на Световната здравна организация (СЗО) заяви, че не трябва да се изисква доказателство за ваксиниране срещу COVID-19 за международни пътувания, тъй като това би ограничило достъпа в световен мащаб заради несправедливото разпределение на ваксините.

В изявлението на комитета се казва, че въпреки засиленото използване на ваксини и терапевтични средства за борба с COVID-19, пандемията далеч не е приключила и остава извънредна ситуация в областта на общественото здраве от международно значение (PHEIC).

Декларацията беше направена след деветото задължително тримесечно заседание на комитета относно пандемията COVID-19, откакто тя се появи в началото на 2020 г.

Комитетът заяви, че не трябва да се изисква "доказателство за ваксинация срещу COVID-19 за международни пътувания като единствен вариант или условие, позволяващо международни пътувания, предвид ограничения глобален достъп и неравномерното разпределение на ваксините срещу COVID-19".

В документа се казва, че държавите следва да обмислят основан на риска подход за улесняване на международните пътувания, като отменят или променят мерки, като например изисквания за тестване и карантина, когато това е уместно, следвайки насоките на СЗО, съобщи Анадолската агенция.

"Освен това Комитетът призна, че продължителният характер на пандемията от COVID-19 представлява допълнителна тежест в контекста на сложни хуманитарни извънредни ситуации, масова миграция, разселване на населението и други кризи", заявиха от СЗО.

Комитетът предложи на държавите да обмислят преразглеждане на плановете за готовност и реагиране и на политиките за подпомагане, за да бъдат отчетени тези взаимозависимости.

Комитетът призова за признаване на всички ваксини, които са получили одобрението на СЗО за спешна употреба, и на всички ваксинационни схеми в съответствие с препоръките на неговата експертна група, включително при международни пътувания.