Кирилов: В България не се слагат ваксини с изтекъл срок
Секция: БЪЛГАРИЯ
27 Октомври 2021 18:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кирилов: В България не се слагат ваксини с изтекъл срок

/КРОСС/ В България не се прилагат ваксини с изтекъл срок на годност, заяви ръководителя на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов, цитиран от Dariknews.bg. "Има, разбира се, ваксини с изтекъл срок, както и флакони, от които не са оползотворени всички дози. Те са бракувани", обясни той.

През септември EK е разгледала документацията на Pfizer и e препоръчалa да бъде променен срокът й на годност от 6 на 9 месеца.

"Това е валидно както за партидите, които ще бъдат произведени след тази дата, така и за онези, произведени след 21 юни 2021 г.", уточни още Кирилов.

По думите му прилаганите в момента ваксини са в срок на годност, записан в кратката характеристика и в разрешението за употребата на ваксините. Но в част от произведените количества ще има разлика между датата на опаковката и реално одобрения срок на годност. "Това се налага, тъй като не е възможно в настоящите условия тези количества да бъдат преопаковани. Именно затова компанията производител е предоставила одобрената от ЕАЛ и ЕК информация на здравните власти в отделните държави, обясни още шефът на ИАЛ.