Ген. Кольо Милев: Кризата е на всички "фронтове"
Секция: Интервюта
28 Октомври 2021 11:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ген. Кольо Милев: Кризата е на всички "фронтове"

/КРОСС/ - Отново влизате в "битка", господин генерал. Макар и да не сте на истинско бойно поле, "сражението", което предстои, е решително. За какво ще "воюваме" всички ние този път? Какъв е залогът?

- Залогът е да не проиграем търпението на хората, които очакват, че след трети избори ще има редовно правителство. Нещо повече - правителство, което е способно да се справи с кризата на всички "фронтове", а не кабинет, в който всеки да дърпа килимчето към себе си. Това българските граждани няма да простят. С други думи - залогът е в политическото поумняване на партиите и особено на онези, които се нарекоха "партии на протеста", но не съумяха да се надскочат.

Залогът за хората не е кой ще бъде първи, втори, трети, а ще се случи ли на практика разграждането на модела на управление от последните 11-12 години, на механизмите, по които функционираше и се възпроизвеждаше управленският елит през това време. Борбата с корупцията да мине на друго ниво - от констатациите, че е проникнала във всички сфери, в "оздравителна програма" от щетите, които е нанесла.

В последните два парламента всички политически сили, без ГЕРБ и ДПС, говореха срещу модела "Борисов", но така и не се обединиха. Подобен сюжет българските граждани няма да ни простят и окончателно ще се отвратят от партиите.

Уверен съм, че след 14 ноември БСП по естествен път ще заеме ролята си на ядро и гарант за стабилно управление на базата на политики, а не на договорки. БСП в последните два парламента показа, че е диалогична и предвидима. Ние сме на практика и единствените, които имаме програма за управление, която не е писана от вчера за днес. "Визия за България" е резултат от политическа и експертна работа и не виждам тази задълбоченост и потенциал в другите партии. Предлагаме и разумни решения за първите сто дни на управление.

- Ще "атакувате" парламента не за първи път като представител на хората от Търговищкия край. Районът не е от "лесните"... На каква тактика и стратегия залагате?

- Да, чух и други определения за района на Търговище - малък, проблемен, бастион на ДПС. Но моята кампания не се интересува от това дали районът е труден или лесен. В него живеят хора със същите грижи и надежди като повечето български граждани. Може би защото като бивш кмет в местните кампании стратегията ми винаги е била да стигна до всеки гражданин и да кажа открито какво иска и може да направи моята партия и аз за общината или страната. В Търговище вече работи и постоянно действаща приемна, в която граждани могат да се срещнат с кандидатите на "БСП за България" и с активисти на партията в областта. Аз самият съм в непрекъснато движение и се стремя да не пропусна нито едно населено място от избирателния си район.

- От какви решения в условията на икономическа и здравна криза се нуждаят местните хора? С какви проблеми и послания ви изпращат те в Народното събрание? Кои местни инициативи и проекти ще отстоявате в 47-ия парламент?

- Хората трябва да усетят подкрепа от държавата във всеки сектор - здравеопазване, образование, икономика, политика за доходите. Това означава незабавна помощ за най-бедните, но и за бизнеса, който вече втора година търпи ограничения и загуби.

Още в първия ден новият парламент трябва да започне работа по бюджета за 2022 г. БСП предлага и редица мерки, които да "омекотят" последиците от кризата, сред които намаляването на ДДС за енергоносителите и за основни хранителни продукти. Увеличението на пенсиите, за което успяхме да се преборим в предишното Народно събрание, не е достатъчно и нова индексация стои на дневен ред.

Що се отнася до област Търговище, здравните системи тук са поставени на изпитание. Това беше една от първите области в тъмночервената зона при сегашната вълна на коронавируса. В областния център лекарите удържат "фронта", но е голям проблемът с достъпа до здравни грижи и недостатъчния брой лични лекари в малките населени места. По съображения за ефективност през годините бяха ликвидирани възможностите за активно лечение по места.

В икономически аспект сериозен проблем е, че липсват работни места и заетост извън земеделската, ниска е производителността на труда. Това е една от причините за трайна миграция на младите хора към по-големи градове в страната и в чужбина.

- Вие сте един от малцината военни хора в листите на БСП. Какво пропуснаха в годините политиците, че състоянието на Въоръжените сили днес да не е онова, което би искал един български генерал?

- Така се получи, че останах едва ли не единственият военен от БСП през последните три парламента. Не ми се искаше да е така, но това са фактите. Българската армия е продукт на обществото и както сме на последно място в Европейския съюз по редица показатели, така е и с армията ни. През тези десетилетия армията не се модернизира, не се реформира, само беше съкращавана, а статутът на военнослужещите ставаше все по-нисък и нисък. Една армия, за да изпълнява конституционните и съюзните си задължения, трябва да бъде модерна. По това няма спор и аз съм твърд привърженик на пряката връзка между модернизирането на армията и създаването на работни места в нашата икономика.

- Какви каузи, свързани с Българската армия, отбраната и националната сигурност, ще отстоявате в следващото Народно събрание?

- Българската отбранителна индустрия трябва да поеме решаваща роля в превъоръжаването на армията ни. Като народен представител ще следвам заложените в програмата на БСП политики относно Българската армия. Поставяне на хората от отбраната в центъра на развитието на Въоръжените сили, инвестиране в тях, подобряване на условията на труд, възстановяване на социалните компенсации и повишаване на грижата за техните семейства за осигуряване на увереност в тяхното бъдеще. Изграждане на Въоръжени сили за мирно и военно време със структура и численост, тясно обвързани с необходимите отбранителни способности, които на определен период от време могат да бъдат преформулирани на базата на анализ на външнополитическата обстановка в света и на Балканите и задълженията на България към НАТО и ЕС.

Необходимо е да продължи модернизацията на Въоръжените сили чрез максимално използване на технологичната и индустриалната база на българската икономика. Да се изгради ефективна система за привличане, подбор, развитие и задържане на военнослужещите за попълване на действащите военни формирования и тези от резерва с качествен личен състав.

- Какъв е вашият съвременен прочит на думите на българския офицер и военен педагог Борис Дрангов: "Причина за изчезване на всяко държавно устройство е безгрижието в развалата. Помнете и усърдно, чисто метете стълбата само отгоре надолу!"?

- От Борис Дрангов са се учили хиляди български офицери. Той е бил не само отличен стратег, но и отличен психолог, а това качество е незаменимо при работата във воинските колективи. В армията личният пример е нещото, което създава истинския боен дух и кара подчинените да те следват навсякъде. Ето защо Дрангов метафорично е казал, че стълбите се метат отгоре надолу. Без почтеност и морал, без личен пример една държава е обречена да загине. Спомнете си древния Рим, кое е довело тази огромна империя до разруха - именно падението на морала и духа.

За нас и лично за мен едно от най-важните неща в съвременната политика е в нея да влизат хора с висок морал и почтеност, и с енергия да работят за народа, а не за себе си. Само тогава България ще се измъкне от това блато на корупция, мизерия и духовна нищета!


Източник: Ина Михайлова, вестник „Дума"