Барселона уволни Куман
Секция: СПОРТ
28 Октомври 2021 09:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Барселона уволни Куман

/КРОСС/ Роналд Куман вече не е треньор на "Барселона". Испанският футболен гранд уволни нидерландеца след снощната загуба с 0:1 като гост на "Райо Валекано". Това бе трето поражение в последните четири мача на каталунците в Ла Лига.

Столът на Куман се разклати сериозно още в края на лятото, след като клубът остана без много от основните си играчи, включително суперзвездата и капитан Лионел Меси. А трагичните резултати през последните месец и половина окончателно решиха съдбата му. 58-годишният бивш централен защитник оставя "Барса" на 9-о място в първенството с едва 15 т. от 10 мача и на 3-то място в група Е на Шампионската лига с 3 т. от 3 мача.

"Футболен клуб "Барселона" освободи Роналд Куман от неговите отговорности като треньор на първия отбор - съобщиха в официално изявление от "Камп Ноу" късно снощи. - Президентът на клуба Жоан Лапорта го информира за решението след загубата от "Райо Валекано". Куман ще се сбогува с отбора в четвъртък в "Сиутат Еспортива". ФК "Барселона" иска да му благодари за неговата служба към клуба и му пожелава всичко най-добро в професионалната му кариера."

Според различни източници първи избор за овакантения пост е клубната легенда Шави Ернандес. Очаква се обаче тимът да обяви новия наставник едва след паузата за националните отбори в средата на ноември. В следващите три мача - срещу "Алавес" (30 октомври) и "Селта" (6 ноември) в първенството и срещу "Динамо" (Киев) (2 ноември) в Шампионската лига, "блаугранас" ще бъдат водени от временен наставник. Фаворит е треньорът на Б отбора Серхи Бархуан.

41-годишният Шави, който като играч спечели всичко възможно за 17 сезона с "Барселона" (1998-2015), има треньорски опит единствено начело на катарския "Ал Сад", в който през 2019 г. прекрати състезателната си кариера. Освен бившия халф като кандидати за наследник на Куман се спрягат още селекционерът на Белгия Роберто Мартинес и наставникът на аржентинския "Ривър Плейт" Марсело Гаярдо.