ЕНЕРГО-ПРО: Необходими са спешни мерки за навременно компенсиране на мрежовите оператори
Секция: БЪЛГАРИЯ
28 Октомври 2021 10:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ЕНЕРГО-ПРО: Необходими са спешни мерки за навременно компенсиране на мрежовите оператори

/КРОСС/ За незабавни действия от страна на държавата във връзка с решаването на проблема с нарастващата криза в електроразпределителните дружества ще настоява ЕНЕРГО-ПРО по време на предстоящата среща с министъра на енергетиката в края на тази седмица. В момента ЕРП Север купува технологичните загуби по мрежата на три пъти по-висока цена от определената от КЕВР прогнозна цена. Проблемът е общ за всички оператори на мрежи в сектора. Тази енергия се закупува от борсата в сегмента „Ден напред" според регулаторните изисквания.

Загубите започнаха през третото тримесечие на тази година и разликата в утвърдените разходи за закупуване на енергия за покриване на загубите по мрежата и реалните разходи за ЕРП Север, до края на годината ще бъде над 42 млн. лв. Разликата между утвърдената цена за енергията от 131.21 BGN/MWh и реално търгуваната на борсата е над 350 лева за BGN/MWh. Това ще доведе до големи ликвидни проблеми за електроразпределителните дружества и необходимост от спешна корекция на мрежовите тарифи. Ако не бъдат компенсирани сега, тези допълнителни разходи ще натоварят сериозно тарифите на всички крайни клиенти, включително домакинствата, в средата на следващата година и ще доведат до значително поскъпване на крайната цена на електроенергията и за битовите потребители.

Междувременно оперативната работа на разпределителното дружество е силно затруднена и от покачващите се цени на всички стоки и услуги в страната, то не е конкурентно на пазара на труда, което в средносрочен и дългосрочен аспект е предпоставка за намалено качество на работата и ще се отрази негативно на всички ползватели на нашите услуги. Поради очертаващата се ликвидна криза в работата на разпределителните дружества, изпълнението на инвестиционните програми също е застрашено, а това от своя страна ще доведе до нарастващи проблеми с доставката и качеството на електроенергията за всички ползватели.

ЕНЕРГО-ПРО е в постоянен диалог с отговорните институции относно възможните спешни мерки за достигане до работещи решения за справяне с кризата. Изходът от ситуацията е в ръцете на отговорните политически и регулаторни институции. Невъзможността да бъде променено законодателството изисква да се търсят различни други възможности, като например компенсации за разходите за закупуване на енергия за покриване на мрежовите загуби, както и навременно коригиране на утвърдените разходи от регулатора още от началото на следващата година.