За високия, но неизползван потенциал на българските ИТ-кадри
Секция: БЪЛГАРИЯ
28 Октомври 2021 10:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
За високия, но неизползван потенциал на българските ИТ-кадри

Срещата е част от инициативата на Илияна Йотова „Народността не пада там дето, знанието живей"

/КРОСС/ В платформа за създаване на контакти и обмяна на идеи се превърна поредната онлайн среща от инициативата на вицепрезидента Илияна Йотова „Народността не пада там, дето знанието живей". Йотова разговаря с експерти по информационни и комуникационни технологии, специалисти и учени в сферата на високите технологии със световен авторитет от българските общности по света и в България.

Досега такива срещи вицепрезидентът проведе с български представители на творческите среди - поети, писатели, кинодейци от Северна и Латинска Америка, от Австралия и Африка. Форумът има за цел да насърчи връзките между различни професионални среди у нас и в чужбина. „Липсва ни знанието за вас. Искаме българското общество да ви познава, заедно да работим за по-добрия образ на България по света", посочи Илияна Йотова. Тя подчерта, че неслучайно срещата се провежда в навечерието на Деня на народните будители - „търсим съвременните будители, които ни обогатяват със своите познания и постижения".

Своя опит и идеи споделиха Иван Ташев - управляващ съдружник в Майкрософт и съпредседател на Центъра за българска култура в Сиатъл в щата Вашингтон, Николай Колев - програмист, председател на Българската църковна община „Света Злата Мъгленска" и настоятел в Българското неделно училище в град Ървайн в щата Калифорния, и старши архитектът на мрежови данни Кирил Божилов от енергийния клъстър в Торонто. От България се включиха Огнян Траянов - основател и собственик на една от най-големите български софтуерни компании и зам.-председател на Българската асоциация за информационни технологии, и проф. Светозар Маргенов от Института по информационни и комуникационни технологии на БАН, ръководител на Центъра за върхови постижения по информатика и информационно-комуникационни технологии.

Участниците в срещата представиха акценти от дейността си и най-новите си постижения. Общо беше мнението за необходимостта от засилване на партньорството между тази професионална общност сред българите в чужбина и българите в родината. Посочено беше, че българите, които се занимават с наука в сферата на компютърните технологии, са неизползван ресурс. На срещата беше изтъкнато, че България трябва да търси добавената стойност, таланта и големия потенциал на своите кадри в информационните и комуникационните технологии, а не трудът им да отива за аутсорсинг индустрията. Страната ни има много качествени експерти в тази сфера, но липсват предприемаческите умения. В разговора беше посочено, че в България няма пазар на иновациите, затова е полезна обмяната на добри примери и практики. Вицепрезидентът Йотова подчерта, че Планът за възстановяване и устойчивост ще даде възможности за развитие в тази сфера и за изграждане на стартъп компании.

Освен доказани експерти в своята област, участниците в срещата от чужбина са отдадени и на дейностите на българската общност, насочени към съхранение и разпространение на българския език, култура и дух. Изучаването на български език от най-ранна възраст и образованието са сред приоритетите им.