Вицепремиерът Атанас Пеканов представи в УНСС възможностите на образователния обмен по програма „Фулбрайт"
Секция: БЪЛГАРИЯ
28 Октомври 2021 13:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вицепремиерът Атанас Пеканов представи в УНСС възможностите на образователния обмен по програма „Фулбрайт"

/КРОСС/ Събитие на тема „Представяне на стипендии „Фулбрайт": Възможностите на образователния обмен през погледа на Атанас Пеканов, вице-премиер на Република България" се състоя днес в УНСС.

Лекцията се организира съвместно с Българо-американската комисия за образователен обмен. Специален гост-лектор на събитието беше Атанас Пеканов, заместник министър-председател по управление на европейските средства на Република България и стипендиант на престижната американска програма.

Ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров, също стипендиант на програмата, приветства участниците и гостите на форума и подчерта, важността на събитието. „Като ръководство на университета ние насърчаваме усилията на хората, които искат да извършат този образователен, академичен и научен обмен. УНСС е в мрежата от европейски университети, но се стремим да станем и световен университет. Искам да пожелая на всички куража да вървят по този път. Това е ценно не само за тях и университета, а и за икономиката на България", отбеляза проф. Димитров и предостави думата на вицепремиера Атанас Пеканов.

Г-н Пеканов определи събитието като изключително важно за него не само като бивш стипендиант на програмата, но и като човек, за когото е важна науката и нейното развитие. „Имал съм възможността да видя много страни, да почерпя най-добрите примери. Една от възможностите това да се реализира е програма „Фулбрайт". За мен е важно да популяризирам тази възможност, защото такива програми могат да променят живота и кариерата Ви", заяви вицепремиерът.

Г-н Пеканов представи своя личен опит с програмата и неговото обучение в Харвард като гост-изследовател. Той подчерта, че първо през XXI век голяма част от успехите минават през много успешни и неуспешни кандидатствания и второ, че науката се развива на базата на сътрудничество между изследователски екипи, с участието на световни учени. България има изключителен потенциал и може да бъде активна част от това, както на европейско, така и на световно ниво. И в тази линия посещението в един американски университет е възможност за развитие", допълни Атанас Пеканов. Вицепремиерът представи пред участниците лекция на тема „Макроикономическата дисциплина след кризата".

Изпълнителният директор на комисия „Фулбрайт" г-жа Анджела Родел отбеляза важността на дългогодишното партньорство с УНСС и факта, че много преподаватели и студенти са били стипендианти на програмата. Тя благодари за присъствието на министър Пеканов и изтъкна, че той е „идеален пример, как полученото знание веднага се използва в България за импакт и подобряване на икономиката и живота на средния български гражданин". Г-жа Родел обърна внимание, че програмата позволява и на американски граждани да дойдат в България да учат или преподават. И даде пример със себе си и нейното обучение в Софийския университет.
Мария Костова, програмен координатор на „Фулбрайт" запозна участниците с възможностите, които програмата предлага за изследователите и студентите.

Доц. д-р Паскал Желев, зам.-декан по качеството и международното сътрудничество на факултет "Международна икономика и политика" и гл. ас. д-р Кристина Тодорова от катедра "Икономика на природните ресурси", Бизнес факултет на УНСС, също стипендианти на „Фулбрайт", представиха на форума своите впечатления и опита, който са придобили благодарение на участието си в програмата.
Организацията на събитието беше осъществена от доц. д-р Янко Христозов, главен секретар по международно сътрудничество на УНСС.