Ваксинираните предават лесно Делта варианта в домакинството
Секция: Наука
30 Октомври 2021 07:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ваксинираните предават лесно Делта варианта в домакинството Изследването е на специалисти от Импириъл колидж в Лондон

/КРОСС/ Вариантът Делта на новия коронавирус може да се предава лесно от ваксинирани хора при контактите им в домакинството, като е малко вероятно контактните да се заразят, ако и самите те са ваксинирани, установи британско проучване, цитирано от Ройтерс.

Изследването на специалисти от Импириъл колидж в Лондон показва как силно заразният вариант Делта може да се разпространява дори и сред ваксинираното население.

Авторите на проучването подчертават, че резултатите не отнемат от силата на аргументите за това, че ваксинирането е най-добрият начин за намаляване на риска от тежко преболедуване от COVID-19 и казват, че е нужно да се приемат и бустерни дози.

Учените са установили, че инфекциите при ваксинираните отзвучават по-бързо, но вирусният товар е подобен като при неваксинираните.

"Установихме, че ваксинираните хора могат да се заразяват и да предават инфекцията в домакинството, включително и на ваксинирани членове на семействата", каза д-р Аника Синганаягам, един от ръководителите на изследването.

В него са участвали 621 души и е установено, че от 205 контактни лица в домакинствата, заразени с вариант Делта, 38 на сто не са били ваксинирани и 25 на сто са били ваксинираните.