28 станаха бебетата, родени по ин витро програмата на Столична община
Секция: БЪЛГАРИЯ
03 Ноември 2021 17:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
28 станаха бебетата, родени по ин витро програмата на Столична община

/КРОСС/ 28 са вече децата, родени след ин витро процедури с донорски яйцеклетки, финансирани по програмата на Столична община. От тях момичета са 11, а момчетата - 17.

Програмата на Столична община бе създадена по идея на кмета на София Йорданка Фандъкова през 2015г.

Новата малка столичанка се е родила по естествен път с мерки 2650 гр и 49 см. 48-годишната майка на бебето се е доверила за процедурите и раждането на АГ болница "Д-р Щерев" - едно от лечебните заведения, включени в донорската инвитро програма на Столична община.

Още няколко семейства са в очакване да станат родители в следващите месеци, след инвитро процедури, финансирани от Столична община.

От 2015 г. насам всяка година Столична община подпомага жени с репродуктивни проблеми по програмата, която бе създадена съвместно с организациите "Майки за донорство" и "Искам бебе". В бюджета на София ежегодно се предвиждат по 70 000 лв. за финансиране на част от необходимите инвитро процедури с донорски яйцеклетки.

Един от най-активните партньори на Столична община в програмата - болница "Надежда" е инициатор за 9-и пореден път на "Дни на донорството", които ще се проведат на 2-ри, 3-ти и 4-ти декември 2021 г.

Кампанията предвижда 100 безплатни прегледа и консултации при репродуктивните специалисти на МБАЛ „Надежда" - д-р Георги Стаменов, д-р Събина Персенска, д-р Димитър Цветков, д-р Теодора Тихомирова и д-р Стела Чапанова.

Всички, които мечтаят за дете и не знаят къде да потърсят помощ, или са били при много лекари, но без резултат - за тях са безплатните прегледи и консултации със специалистите на болница „Надежда".