Разкриха мащабна схема за фалшиви сертификати
Секция: БЪЛГАРИЯ
07 Ноември 2021 10:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Разкриха мащабна схема за фалшиви сертификати кандидат за депутат е сред замесените

/КРОСС/ В България действа мащабна схема за издаване на фалшиви зелени Covid-сертификати. Оказва се, че човек може да получи документа за 450 лева по „бърза поръчка" само за два дни, без изобщо да се е ваксинирал срещу коронавирусна инфекция, или за 300 лева по „бавна поръчка", траеща от седмица до месец. Това разкриха от Нова ТВ след направено разследване, в което е установено, че кандидат за депутат на предстоящите избори е замесен в схемата с фалшивите сертификати.

Софийска градска прокуратура е образувала следствено дело и е поискано сваляне на имунитета му, съобщи директорът на ГД „Национална полиция" Станимир Станев. Той отказа да разкрие от коя партия е кандидатът за народен представител, като се мотивира с думите, че "МВР е деполитизирана".

Нова ТВ разкрива посредника в схемата за издаване на фалшиви сертификати - Величко Георгиев. За злоупотребите сигнализира бизнесменът Андрей Бъчваров, чийто приятел губи битката с Covid-19, заразен от човек с фалшив документ за имунизация. Бъчваров се свързва с посредника и се представя за работодател, желаещ да осигури фалшиви сертификати на свои служители. Препраща Величко Георгиев обаче не към служител, а към репортера на телевизията Виктория Бояджиева.

Георгиев казва, че работел само с познати и не знае откъде „този човек" има телефона му. Оказва се, че посредникът работи със старша сестра от столичната 12-та поликлиника, а бързите поръчки се правели от личен лекар. Дозите от ваксините се унищожават и няма как да се докаже какво се е случило в кабинета на лекаря. Издават се сертификати, които са напълно валидни, но без притежателят им да е имунизиран срещу Covid-19.

Според посредника на ден се изготвят между 15 и 30 неистински сертификата само от един лекар. Разследването на Нова ТВ показва, че трима души са получили такива документи, без изобщо да са стъпвали в медицински кабинет. Една от тях е жена, живееща в Украйна, която дори не се е връщала в България, но разполага със зелен сертификат, издаден у нас.