Николай Малинов: България и Европа са по-силни заедно с Русия
Секция: Интервюта
08 Ноември 2021 09:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Николай Малинов: България и Европа са по-силни заедно с Русия

/КРОСС/ В „Тази сутрин" по бТВ гостува Николай Малинов, кандидат-президент и водач на листата в Бургас на „Русофили за възраждане на отечеството".


Започваме с приоритетите, разбира се. Какви са те?

- Самият факт, че ние се явяваме с това име на политическия пазар от идеи, ако мога така да кажа, е едно много сериозно дълго бягане. Сега е много модерна медицинската тематика. Според нас има нужда от колективен имунитет, който се крепи освен върху славяно-българщината и между тези конкурентни предимства, които има България от добрите отношения с Европа, с Америка, с Русия, с Китай и единствено и само в един такъв конгломерат от използване на тези преимущества, България може да излезе от тази 30-годишна, как да я нарека, то дори не е криза, защото възможностите са все по-малко, то си е директно катастрофа.

Правилно ли ви разбирам - геополитически България може да спечели от по-добрите взаимоотношения с Китай и Русия, може ли това да бъде плюс и за здравната криза? И как, обяснете?

- Да. За мен това е основен приоритет, за нас това е основен приоритет. Защото, ако стъпим върху три стълба, с които политиците основно се занимават - вътрешна политика, външна политика и икономика, значи, ако във вътрешната политика аз смятам, че основният проблем е действително липсата на дискусия по основни въпроси. Ето, вие казвате за здравната тема - ние чуваме много висок и силен глас на хората, които са за разделянето на хората на ваксинирани и неваксинирани и доста по-слабо се чува гласът на противниците. Необходима е дискусия по този въпрос, необходима е кръгла маса по този въпрос. И едва, след като медицинската експертиза намери своя консенсусен подход, защото всички искаме да сме по-здрави, но примерно аз смятам, че основната тема, която трябва да заложат политиците е, че все пак от 10 хиляди години човечеството дели хората на болни и здрави, не на ваксинирани и неваксинирани. Виждаме, че има страни, където има много ваксини, но и много болни. Но в този смисъл така се е преборила чумата, така се борят с много други болести човечеството от хилядолетия казвам. Така че тук политиците в този план сме много големи длъжници - и в световен план, и във вътрешнополитически план. Липсва нормалната дискусия - кръгли маси, конференции.

Господин Малинов, докато правим кръглите маси, дискусиите и конференциите обаче умират хора и то всеки ден. Видяхме антирекорд в България от над 310 души починали само в рамките на 24 часа. Примерно, ако сега приемем, че сте държавен глава, какво бихте направили в тази ситуация?

- Аз казвам какво бих направил. Преди всичко бих предизвикал една международна площадка България да предложа да бъде за тази сериозна дискусия, ако говорим за здравните мерки. Има много медицинска експертиза и много диаметрално противоположна медицинска експертиза. Тази дискусия я няма в световен мащаб, няма я в ООН - основната ни площадка на човечеството, няма я в Европа, няма я никъде. Има едни мерки, които се налагат силово и се ощетяват правата на хората. Преди малко вие самите коментирахте какво става с учениците, как се учат, защо ги ощетяваме, защо здрави деца стоят вкъщи и т.н.

Одобрявате ли тогава решенията, които се вземат и на едно по-мащабно ниво в рамките на ЕС, които впоследствие стават част и от нашето законодателство, в случая зелените сертификати, които в момента са филтър и възможност хората да използват пълния капацитет?

- Одобрявам инициативата да се насочи ресурс към тестване. Одобрявам инициативата да се създадат инфекциозни болници, а не да се блокират всички съществуващи болници чрез инфекциозни отделения. Затова говоря, че има различна експертиза. Не бих могъл да защитя само едната или само другата точка. В края на краищата нашите политици и вие като медия, ние сме комуникаторите. Ние не можем само да формираме мнение и да го налагаме силово. Ние не играем ръгби, искаме да решим проблема.

В случая одобрявате ли например тестването на децата?

- В случая одобрявам насочването на усилия към тестване на децата щадящо. Друг е въпросът защо за едни това щадящо тестване може, а за други не може. Разбира се по-добре да се насочат усилия към тестване, един човек да разбереш дали е болен или здрав, да го пуснеш или не някъде, а не просто има здравен сертификат. Какво като има здравен сертификат? И в държави има, където 80% преболедуват въпреки здравният сертификат. Това явно не работи.

Използвам ваши думи по отношение на здравния сертификат. Наричате го грубо погазване на граждански права. Локдаун ли предпочитате?

- Аз току-що ви казах, че има различна медицинска експертиза. Аз предпочитам изясняване на случая и след намирането на консенсусно решение за това кое е най-правилно за обществото, оттам нататък да се действа. Но не може това, за което са проляти, пак казвам, което съм го казвал и стоя зад думите си, тонове човешка кръв, векове борба, тези конституционни наши права да се потъпкват просто имам-нямам зелен сертификат. Не е това разделението. Разделението е на болни и здрави, пак го повтарям.

Нали страната ни е част от ЕС и тук се прилагат едни общоевропейски правила, включително и ваксини, които са одобрени в рамките на ЕС, зелени сертификати, различни мерки, които също и ние можем да прилагаме.

- Въпросът за ЕС е доста по-широк. Ние имаме една отиваща си християнска Европа, имаме една вече отиваща си либерална Европа и имаме една джендърно-болшевишка Европа, която се задава. И когато говорим за Европа, ние не можем просто да говорим за Европа. Аз съм за християнска Европа, за Европа на нациите, там където Конституцията, нацията, народът, езикът, Кирилицата и всичко това, което трябва да е част от националните приоритети се запазва, а не се потъпква. Така че, когато говорим за Европа, аз ще кажа нещо друго, което е част от нашите лозунги - България и Европа са по-силни заедно с Русия. Защо ние не се обръщаме към традиционните си пазари? Какъв е проблемът да купим евтина газ и ток? Какъв е проблемът да вкараме китайските инвестиции? Нямам нищо против европейската ни битност. Аз съм за пътя на България в Европа, но при определени условия.

Дайте конкретика. Как обещавате толкова смело, че можете да постигнете в пъти по-евтин ток и газ от Русия, това е дори част от вашия предизборен клип? Ако трябва да съм честен, казвате пет пъти по-евтина газ може да идва от Русия, как?

- Много просто. Искам да ви кажа, че аз тези въпроси в нашия лозунг не съм ги написал просто, защото така ми е скимнало. Това е въпрос, който ние обсъдихме с Комисията по външна политика на нашата партньорска партия „Единная Россия" и тезите за пъти увеличаване на българските туристи, тезите за пъти намаляване на газа и тезите за пъти намаляване на тока и как точно, конкретно, поканете ме на отделно предаване, ще ви го разкажа. Естествено това нещо не само ние можем да го направим. Само като ги дадох тези идеи, искам да ви кажа, че вече има три обаждания от български бизнесмени в „Газпром", за да искат евтина газ. И преговорите в момента са между 300 и 500 долара с тях, но бизнесът обича тишината. Работата на българските политици, както преди малко ви казах, е на медиите е да бъдем комуникатори. Аз твърдя, че няма никакъв проблем, така както Унгария подписа преди 2 седмици на 290 долара, така както преди 1 седмица Молдова подписа на 450 долара, ние да не купуваме на 1300 долара, а да купуваме на пъти по-евтина газ.

Ние в момента купуваме малко по-евтино от „Газпром", видяхме че всъщност цената на синьото гориво в момента пада. По отношение на битовите потребители, на домакинствата, какво предвиждате, какво предлагате, какви решения виждате така, че хората да живеят по-добре?

- В чисто тактически план аз ви казах какви са нещата. Огромните цени на газ и ток могат да бъдат много бързо и лесно регулирани чрез едни нормални преговори с Русия. В стратегически план естествено възстановяването на българската икономика, енергетика е свързано с привличането на инвестиции с Китай. При среща с китайска делегация, която поканени сме в Пекин, казаха че на старта на разговорите има открити 10 милиарда за България. Ние имаме да доизграждаме водна инфраструктура, ние имаме да доизграждаме пътна инфраструктура, имаме да изграждаме пристанищна инфраструктура, имаме да доизграждаме много инвестиции в икономиката, в образованието, защото тя икономиката освен енергетика, трябва да има и образование. Така че така виждам. А не единствено и само да ползваме добрите си отношения с Европа. Ние сме втората страна признала Китай. Китай ни обича, и ние ги обичаме. Дайте да работим. Русия ни обича, тя е наша сестра. Често ме питат - защо обичаш Русия? Обичам Русия, защото тя е моята сестра. Тя дава на тази критична маса славяно-българщина, която е необходима, за да оцелеем в тази турбуленция.

Много накратко, защото сме длъжни да изчистим този въпрос - съдебният процес срещу вас по обвинение в шпионаж започна по същество на 26 октомври, съвпадение ли е, че точно сега се кандидатирате за президент и народен представител?

- Съвпадение е това, че ние по един последователен начин и аз за тези 30 г., това което мисля, това което говоря и това, което правя, вие ще видите, че винаги е било едно и също и последователно. Това, за което ме обвиняват и което има възможност, може би да лежа в затвора, ако така реши българският съд, е това, което аз ще продължавам да правя, защото съм сигурен, че суверенна и независима България е безалтернативна за България. Така че това, в което ме обвиняват, че развивам връзките между България и Русия - да, аз ще ги развивам, да - смятам, че така е полезно за България. Мога да дам безброй исторически примери. Защото културно-историческото наследство също е част от тези национални приоритети. Как ще разберем кой е предател на народа и кой не, ако ние не знаем собствената си история.

Да, съдът ще реши. Благодарим ви.

- Благодаря.