СМО: Климатичните промени застрашават от изчезване цели държави
Секция: СВЯТ
11 Ноември 2021 08:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
СМО: Климатичните промени застрашават от изчезване цели държави

/КРОСС/ Климатичните промени застрашават от изчезване цели държави, предупреждава Световната метеорологична организация.

Глобалното изменение на климата може да унищожи редица малки островни държави в Тихия океан, бурите и наводненията в Югоизточна Азия и пожарите в Австралия ще станат редовни явления, а тропическият ледник, останал между Хималаите и Андите, ще изчезне до пет години. Това показват данните от новия доклад на СМО.

Експертите изчисляват, че температурата на морската и океанската повърхност в югозападната част на Тихия океан се повишава повече от три пъти по-бързо от средното за света, а топлинните вълни в морето променят цвета на някога ярките коралови рифове и застрашават жизненоважните екосистеми, от които зависи регионът.

СМО предупреждава, че ако глобалните температури се повишат с 2°C над прединдустриалните нива, съществува риск 90 % от кораловите рифове в Кораловия триъгълник и Големия бариерен риф да бъдат сериозно разрушени. Затоплянето, обезкислородяването и окисляването на океаните променят също моделите на циркулация и химическия състав на океаните, което от своя страна влияе на миграцията на рибите и планктона.

Критични могат да бъдат последиците за редица малки острови в Тихия океан, където крайбрежният риболов е основната дейност, осигуряваща прехрана, поминък, култура и заетост. Между 1990 г. и 2018 г. общото производство на риба вече е намаляло със 75 % във Вануату, с 23 % в Тонга и с 15 % в Нова Каледония.

Освен това ледникът на планината Джая, известен още като пирамидата Карстенс, в Папуа Нова Гвинея, може да изчезне напълно през следващите пет години, ако температурите продължат да се покачват. Това е последният останал тропически ледник между Хималаите и Андите.

Докладът "Състоянието на климата в югозападната част на Тихия океан през 2020 г." съдържа преглед на климатичните показатели като температура, покачване на морското равнище, затопляне и окисляване на океаните, екстремните метеорологични условия, както и рисковете и въздействията върху икономиката, обществото и околната среда. В него се оценява състоянието на климата в Югоизточна Азия, включително Бруней Даруссалам, Индонезия, Малайзия, Филипините и Сингапур, както и в Океания, включително Австралия, Нова Зеландия и тихоокеанските острови. Това е първият по рода си доклад за този регион.