Учени разработиха най-белия цвят в света
Секция: Наука
11 Ноември 2021 15:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Учени разработиха най-белия цвят в света

/КРОСС/ Учени разработиха най-белия цвят в света. Какви са неговите приложения?
Изследователи от Purdue University в Индиана, САЩ, успяват да разработят „най-белия цвят в света", който може да замени климатиците.Със своето изобретение, изследователите искат да дадат своя принос в борбата с изменението на климата.

Ксюлин Руан, професор по машинно инженерство в Purdue University, и неговите студенти са разработчиците на „най-белия цвят". Работата над проекта продължава седем години.

Постижението им е забележително, тъй като създаденият от тях цвят отразява 98,1 % от слънчевата радиация. Ултра белият цвят може да замени климатиците, тъй като повърхност, покрита с него, е способна да охлажда околната температура, без да консумира електричество. В същото време цветът излъчва инфрачервена топлина.

„Ултра бялата боя е предназначена да пести енергия при борбата с изменението на климата", се казва в съобщение за пресата.

Белите нюанси, с които разполагаме до момента, и обикновено получаваме при пазаруване на „бяла техника" отразяват само 80 до 90 % от слънчевата светлина и не са способни да правят повърхностите по-хладни от средата около тях.

Цветът е вписан в книгата със „Световните рекорди на Гинес" като „най-белият цвят в света".