Изчерпват се леглата за ковид болни в Пловдивско
Секция: Здраве
12 Ноември 2021 15:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Изчерпват се леглата за ковид болни в Пловдивско

/КРОСС/ Леглата в Ковид отделенията в Пловдивско започват да се изчерпват. Градът остава в тъмночервената зона и натискът към спешната помощ се увеличава.

След София Пловдив днес е с най-много нови случаи на коронавирус - 322. В момента близо 80% от разкритите легла в ковид отделенията са заети. Общо във всички здравни заведения в града едва 19 са свободните места в интензивните сектори.

Медиците отчитат, че много от хората търсят лекарска помощ прекалено късно. Това е причината и за високия брой хоспитализирани 768 души. На този фон областният кризисен щаб отбелязва тенденция за лек спад на болните и засега не се планира въвеждане на нови мерки.

В общинската болница „Свети Пантелеймон" 2/3 от леглата в ковид отделението са заети. Лекарите са на предела на силите си, а медицинските сестри и санитарите не стигат.

"Късното идване на пациентите това си е основен проблем. Късна диагноза и късно идване. За съжаление 7 - 8 дни са фатални за някои хора", каза проф. Константин Сапунджиев - управител на МБАЛ „Свети Пантелеймон".

Освен пациентите нагоре скачат и болничните разходи. В същото време единствено средствата за лечение на ковид пациенти по клинична пътека са увеличени. За да се улесни поне дезинфекцията, помещенията се почистват с робот.

"Токът от 8000 стана 18 000. Газта само за миналия месец е 15 000, така че доста", уточнява проф. Сапунджиев.

На този фон все по-малко са хората пред центровете за ваксинация. Към общината са постъпили единични заявки от големи предприятия за имунизация в самите фирми.

"Миналият петък беше последната заявка, която реализирахме. Имаме готовност. Всичко е до желание от страна на хората, готовността да ваксинираме големи колективи е налице, каза д-р Калин Калинов от дирекция „Здравеопазване", община Пловдив.

Междувременно ковид зоната в града вече работи и събота, и неделя. Средно там търсят помощ около 30 души на ден.