„Арт детектив" стартира партньорство с Национална художествена галерия
Секция: БЪЛГАРИЯ
13 Ноември 2021 06:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„Арт детектив" стартира партньорство с Национална художествена галерия

/КРОСС/ Подкаст поредицата за култура и изкуство на БНТ „Арт детектив" започна своя втори сезон от днес, 12 ноември, петък. Всеки петък, водещата Симона Кръстева ще продължи да представя най-важното от света на изкуството с нов аудио епизод в официалните подкаст канали на обществената телевизия и видео към него в YouTube канала на БНТ.

Новото за този сезон е, че „Арт детектив" поставя началото на партньорство с Националната художествена галерия. Два пъти в месеца, подкаст поредицата ще излъчва аудио и видео епизод с образователна цел в дигиталните канали на обществената телевизия, заснет съвместно с екипи от НХГ. Първите шест епизода ще са посветени на съвременното и модерното изкуство в България и извън границите ѝ.

В първия епизод от новия сезон на „Арт детектив", водещата Симона Кръстева се среща с куратора Яна Братанова, с която ще разговарят за изкуството, свободата и мечтите на забележителния тандем Кристо и Жан-Клод, както и за сбъднатата им мечта от 1961 г., да опаковат Триумфалната арка. Според Парижкото бюро за конвенции и посетители, само за 16 дни около 6 милиона души са посетили опакованата арка, а 685 милиона души откриват проекта чрез всички видове медии.

Визитка на водещата

Симона Кръстева е живяла и работила в Лондон и Париж. Специализирала е в областта на медии, изкуство и мода, а преди пет месеца се връща в България. Завършила е медии и дигитални комуникации в Regents University London и е стажувала в BBC Аrt and Culture. Има специализация по модерно изкуство в Christie's London и е изучила основите за декоративно изкуство в Sotheby's New York. Работила е за дигитални медии и като дизайнер на концепции за големи издатели на списания, галерии и аукционни къщи и е участва и в благотворителни каузи в UNICEF и Women for Women UK.