Завърши ремонтът на близо 22 км от Прохода на Републиката
Секция: Автомобили
13 Ноември 2021 09:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Завърши ремонтът на близо 22 км от Прохода на Републиката

/КРОСС/ От 11 ноември след обяд се възстановява движението по ремонтираните близо 22 км от Прохода на Републиката - път II-55, в участъка Килифарево - Предела в област Велико Търново. Със завършване на строителните работи се повишава безопасността на движение през предстоящия зимен сезон, тъй като трасето е основна пътна връзка за интензивния тежкотоварен трафик между Северна и Южна България, както и за пътуващите от ГКПП „Дунав мост 1" през Стара планина към ГКПП „Капитан Андреево" и ГКПП „Маказа".

Отсечката е с възстановена асфалтова настилка, обрушени и обмрежени скатове, подобрено отводняване, съоръженията са с подменени дилатационни фуги, нова хоризонтална маркировка, ограничителни системи /мантинели/ и др.

При ремонта са положени 2 200 тона асфалтова смес, по алпийски способ са обрушени 300 куб. м скатове и са положени 50 000 кв. м мрежи, които предпазват пътното платно от свличането на камъни. Почистени са 350 куб. м свлачищни и срутищни участъци и са укрепени 60 куб. м пътни откоси.

Стойността на ремонтните дейности е 2,1 млн. лв. с ДДС. Изпълнител е пътноподдържащата фирма „Пътни строежи-Велико Търново" АД, с която АПИ има договор по ЗОП за текущ ремонт и поддържане на републиканските пътища в област Велико Търново.