Ето къде купуваме най-много имоти
Секция: ИКОНОМИКА
14 Ноември 2021 08:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ето къде купуваме най-много имоти

/КРОСС/ През третото тримесечие на 2021 г. у нас са приключени 67 328 имотни сделки, което е с 18.8% повече спрямо същия период година по-рано. Общо 43.5% от покупко-продажбите за изминалото тримесечие са осъществени на десетте най-големи имотни пазара в страната, а всяка трета сделка е в София, Пловдив, Варна, Несебър или Бургас.

Именно Несебър е отличава с най-голям ръст на закупените имоти спрямо 12 месеца по-рано. Повишението е от 84.5% до 2 572 сделки, което прави морския град четвърти най-голям пазар през тримесечието, оставяйки зад себе си Бургас, където отчитаме ръст от 36%.

Закупените имоти в София са с 25% повече спрямо тримесечие по-рано, докато във Варна и Пловдив отчитаме ръст от съответно 20 и 19 на сто, сочат данни на Имотния регистър към Агенцията по вписвания. В столицата са закупени 8 732 имота през предходните три месеца, като тук следва да уточним, че в статистиката не попадат сделките на зелено.

Пловдив и Варна отново си оспорват втората позиция на най-големи имотни пазари с респективно 4 64 и 4 280 закупени имота, следвани от Несебър и Бургас. В топ 10 на градовете с най-много покупки са още Русе, Стара Загора, Плевен, Пазарджик и Сливен. С по над 1 000 сделки са още четири града - Велико Търново, Добрич, Ямбол и Казанлък.