ООН призна факта на нарушаване на правата на вярващите от Украинската Православна Църква
Секция: Православие
15 Ноември 2021 12:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 ООН призна факта на нарушаване на правата на вярващите от Украинската Православна Църква

/КРОСС/ Изпълнението на международните ангажименти от страна на Украйна стана предмет на разглеждане на 132-рата сесия на Комитета по правата на човека на Организацията на Обединените Нации. На 11 ноември 2021 година той публикува свое решение, с което изрази безпокойство от съобщенията за нарушения на правата на вярващите от Украинската Православна Църква.

В документа «Заключителни забележки по осмия периодичен доклад за Украйна» се казва, че «Комитетът е обезпокоен от съобщенията за насилие, заплахи и актове на вандализъм по отношение на местата за извършване на религиозна дейност във връзка с процеса на преминаване на църквите и религиозните общини от Украинската православна църква към новосъздадената Православна църква на Украйна. Комитетът също е обезпокоен от съобщенията за бездействие на полицията във връзка с такива инциденти и липсата на информация за разследвания, проведени от държавата-участник (член 18)».

Комитетът по правата на човека на ООН обърна внимание, че Украйна като страна-участник, в частност, трябва «да гарантира ефективното осъществяване на свободата на религиите и убежденията, в това число посредством осигуряване на защита на местата за извършване на религиозна дейност от насилие, заплахи и актове на вандализъм» и «да осигури щателно и оперативно разследване на всички случаи на насилие и наказание за тях».
Лидерът на неправителствената организация Public Advocacy Олег Денисов в своя коментар относно публикувания документ подчерта: «Несъмнено, това решение на Комитета е положителен факт на реакция на международните правозащитни организации на хаоса по отношение на религиозните организации и вярващите от Украинската Православна Църква в Украйна, още повече, че в дадения случай това е организация от системата на ООН, притежаваща максимално висок юридически статус в системата на международното право. На международно ниво не съществуват по-тежки начини на международна критика на това, което се случва в Украйна по отношение към вярващите от УПЦ. Това решение в императивна форма посочва на украинските власти, че тяхната политика, провеждана спрямо вярващите от Украинската Православна Църква е недопустима».

Както отбеляза Олег Денисов, подобни решения спомагат и за опровергаването на фейковата информация за уж тоталния «доброволен» характер на прехода на общините на Украинската Православна Църква в други конфесии. «Макар че, анализирането на информацията в системата на ООН, като правило, изисква много дълго време, Комитетът по правата на човека на ООН е най-системният орган от международните организации с действително работещи процедури при разглеждане на информацията и отчетите за нарушаване правата на човека», - констатира главата на НПО Public Advocacy.