Японски суперкомпютър е признат за най-бърз в света
Секция: Технологии
16 Ноември 2021 15:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Японски суперкомпютър е признат за най-бърз в света

/КРОСС/ Японският суперкомпютър "Фугаку" отново оглави класацията на най-бързите суперкомпютри в света, предаде ТАСС. Той зае първо място във всички основни класации, включително и международния проект "Топ 500", съобщи телевизия Ен Ейч Кей.

За първи път "Фугаку" беше признат за най-бърз в света през юни 2020 г. С пълна мощност той беше пуснат през март тази година в изчислителния център на японския държавен Институт по естествени науки (Рикен) в гр. Кобе. Създаден е от корпорацията "Фуджицу" съвместно със специалисти на Рикен. "Фугаку" може да извършва над 442 квадрилиона изчисления в секунда. Това е около три пъти повече от скоростта на суперкомпютъра "Самит" в американската национална лаборатория в Оук ридж, Тенеси, който заема второто място. На трето място е друг американски суперкомпютър - "Сиера".

"Фугаку" е използван за повече от 100 изследвания, включително свързани с пандемията, за разработки в областта на изкуствения интелект и метеорологични прогнози. Той носи едно от имената на свещената за японците планина Фуджи.