Мигащата зелена светлина на светофарите в София остава
Секция: БЪЛГАРИЯ
16 Ноември 2021 18:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мигащата зелена светлина на светофарите в София остава

/КРОСС/ Мигащата зелена светлина на светофарите в София ще бъде запазена, съобщи председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев в профила си във Facebook.

През 2016 г. мигащата зелена светлина на светофарите бе въведена от Столичната община /СО/ - иновация, която впоследствие бе възприета от други градове в страната. Данните показват, че така се намалява броя на ПТП. Затова от 2017-а СО настоява за промяна в наредбата на министерството на регионалното развитие, която да включи мигащото зелено като част от светофарните сигнализации, посочва Георгиев.

В своя скорошна позиция МРРБ подчерта, че няма правно основание за въвеждането на мигаща зелена светлина, тъй като регламентацията не съществува нито в Закона за движение по пътищата, нито в Наредбата, уреждаща светлинните сигнали, отбелязва председателят на СОС.

В резултат на активната намеса на Столичната община и след ясно изразената гражданска позиция по темата, от МРРБ казаха, че ще променят наредбата си, така че мигащото зелено да бъде запазено в сигнализацията на светофарите, информира председателят на СОС.