Янев: Потенциалната коалиция трябва да бъде от партии с различен мироглед
Секция: БЪЛГАРИЯ
17 Ноември 2021 07:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Янев: Потенциалната коалиция трябва да бъде от партии с различен мироглед

/КРОСС/ „По волята на българските избиратели потенциалната коалиция ще трябва да бъде съставена от партии с различен политически мироглед, с различна ориентация. Потенциално, без да определяме кои ще бъдат те". Това заяви служебният премиер Стефан Янев в ефира на предаването "Денят на живо с Наделина Анева" по NOVA NEWS.

Според него тези партии ще имат изключително трудната задача, в кратък период от време, да изработят платформа, коалиционно споразумение и основни политики.

"Българите очакват реформи и потвърдиха това за пореден път с вота си на последните избори. Задачата на бъдещата коалиция не е лесна. Нека като коментатори отстрани да не се опитваме да внушаваме какво трябва да правят, а да им дадем възможност да се справят със сложната задача, която имат", призова Янев.
Относно формацията на Кирил Петков и Асен Василев служебният премиер посочи, че за да дойдат на власт, на тях им предстои да изминат дълъг и интересен, но и много отговорен път.

„Това е пътят на съставяне на мнозинство, на коалиция, която ще е в състояние да подкрепи редовен кабинет, натоварен с очакванията на всички гласували българи. Всичко това е в развитие, ще следим. Нека отсега да не раздаваме присъди и оценки, а да оставим хората да работят спокойно, защото тази дейност е изключително отговорна. Аз бих казал, че е много специфично в нашата действителност", добави служебният премиер.
Според него заслугата на неговия кабинет за победата на ПП е индиректна, благодарение на дейността на двете поредни служебни правителства.

"За служебния кабинет до голяма степен се получи ефектът да покаже институционалност. Тоест - как институциите да работят в интерес за гражданите, как да защитават по най-добрия начин обществения интерес и средства, по отношение на тяхното отговорно и в рамките на закона харчене. Служебният кабинет успя да демонстрира и отговорност към българските граждани. Аз не претендирам, че правя отчет на служебния кабинет, нито че оценката, която ще бъде дадена от българските граждани, ще е еднозначна. Това е моята лична оценка. Според мен служебният кабинет успя да вдъхне надежда, че промяната е възможна, че е възможно да се работи открито, честно и в интерес на гражданите, обществените средства и националния интерес", обясни Янев.

Според него очакванията и отговорността към „Продължаваме Промяната" са големи, но Петков и Василев добре разбират това.

Янев предпочете да не влиза в медиен диалог относно оставката на Корнелия Нинова като председател на БСП и думите й, че е била атакувана от служебния кабинет и инициативния комитет, издигнал Румен Радев.
„Не бих искал да тълкувам нейните думи и решения, които, надявам се, са взети напълно съзнателно и обосновано. Принципът на работа на служебния кабинет, който аз съм спазвал, е да не коментирам политически решение и изказвания, които, от гледна точка на естеството на работа на служебния кабинет и от неговата непартийна представителност, не е необходимо да се влиза в такъв тип разговори. Нито да се разсъждава и анализира. Доколкото съм запознат - говорителят на кабинета е написал нещо не в качеството си на говорител, а в своя личен профил. Говорих с него, но не бих казал, че има някаква особена драма там", обясни служебният премиер и подчерта, че той и колегите му министри са се старали да взимат непартийни решения.

Според него служебният кабинет не е повлиял на гласовете, които са изгубили от БСП на тези избори. Той подчерта, че служебното правителство не е страна в започнатия спор.
„Стремежът ми от самото начало е за институционалност. Тоест поведение в интерес на обществото и прокарване на такъв тип публично говорене, което да е достатъчно ясно, прозрачно и добре комуникирано с обществото. Всеки един български гражданин да бъде лесно и аргументирано запознат с тези решения. Да кажем, че това е една от причините да не бъдат критикуван яростно. Без да се лаская, от влизането в служебния кабинет съм се опитал да запазя и да демонстрирам начин на публично говорене, който е достатъчно отговорен, обран и балансиран. Който съответства на длъжността, която заемам в момента. Смятам, че министър-председателят на България трябва да говори ясно, разбрано, и в същото време балансирано, без да сочи с пръст този и онзи и без да търси виновници. Да, ние не сме съвършени, имали сме грешки, но в крайна сметка това са условията, в които работим. Общият знаменател е, че работим в обществен интерес", смята Янев.

Според него партиите, които тепърва ще преговарят за правителство, трябва да работят принципно по отношение на припокриването на визиите им за държавата и предварително обявените им програми.
„След подписването на коалиционното споразумение, тогава да се огледат за потенциалните личности. За мен въпросът кой на каква позиция трябва да бъде в хронологичен ред е последен етап от цялата процедура. В този процес на търсене на парламентарно мнозинство има много важен проблем, който трябва да бъде споменат - проектът на бюджет за 2022 г. Служебният кабинет, без да му е работа, ще подготви основата му. Партиите, докато провеждат преговори за потенциална коалиция, не е лошо да излъчат експертен екип, които потенциално ще бъдат в Бюджетната комисия. Добре са дошли в Министерството на финансите, където работи екип. Ако имат готовност и вече са наясно кои са им приоритетите и основните програми, да насочат усилията натам, така че когато дойде момент МФ да внесе бюджетната рамка, те да бъдат наясно и да не са изненадани от таблици и цифри", съветва служебният премиер.

На поканата на Кирил Петков служебни министри да участват в преговорите за коалиция, Янев отвърна с обратна покана - експерти от партиите да се включат в обсъждането на бюджета.
Относно темата „Северна Македония" и заявките, които Петков и Василев са дали по въпроса, Стефан Янев обясни, че е нужно двустранно решение в спора.

„Ние не само преговаряхме със Северна Македония, но и препотвърдихме, че подкрепяме страната в стремежа й за по-добро бъдеще и европейско развитие. Но в същото време нерешените въпроси трябва да бъдат погледнати в цялата им дълбочина, от гледна точка на българския национален интерес", каза още служебният премиер. Според него историята не е основен аргумент, а правата на македонските граждани с българско самосъзнание, тъй като те не се чувстват комфортно в собствената си страна.

„Историята е многопластова, тя не е просто спор за някакви събития и личности. Историята е свързана с начина, по който се интерпретират историческите събития, по начина, по който съществуват паметници, чиито съдържание е антибългарско. Този език на омраза е и в книгите, които се изучават в училищата. За тези граждани, които имат роднини, живеещи от другата страна на границата, този проблем да бъде сложен на масата, минимизиран в една дума - история, в голяма степен е несъстоятелно. Служебното правителство систематично полага усилия да защити българския интерес в условия на международен натиск. Другата страна избра, вместо да седне на масата и да търси решение, да търси подкрепа по друг начин", посочи Янев.

Той е на мнение, че стремежът да се търси бързо решение по въпроса ще засегне българските национални интереси и според него не е препоръчително.