Експерти: Мигащата зелена светлина на светофарите няма как да бъде законна
Секция: БЪЛГАРИЯ
17 Ноември 2021 12:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Експерти: Мигащата зелена светлина на светофарите няма как да бъде законна

/КРОСС/ Евентуална промяна на Наредба 17 на МРРБ няма да узакони употребата на мигащата зелена светлина на светофарите в София. Това заявиха в "Денят започва" председателите на Европейския център за пътни политики Диана Русинова и на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България Красимир Георгиев.

Мигащата предупредителна сигнализация на столичните кръстовища беше въведена експериментално преди няколко години. Оказа се обаче, че употребата й не е регламентирана в закона. Освен това противоречи и на Виенската конвенция за пътните знаци и сигнали, по която България е страна.

След сигнал на български гражданин в европейската прокуратура Столична община се принуди да премахне мигащата зелена светлина на всички 300 светофари в града, на които беше монтирана. От общината настояват министерството на регионалното развитие и благоустройството да промени Наредба 17, за да можое отново да инсталира предупредителния сигнал. Според общината мигащата зелена светлина повишава пътната безопасност в града.

Според Диана Русинова и Красимир Георгиев обаче, промяната в наредбата няма да реши проблема, защото страната ни е поела ангажимент по Виенската конвенция за пътните знаци и сигнали. Според експертите е най-разумно възможно най-бързо да бъдат възстановени таймерите на светофарните уредби.