Дмитрий Песков: Решението за спиране сертифицирането на „Северен поток-2" не е политизирано
Секция: Русия
17 Ноември 2021 12:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Дмитрий Песков: Решението за спиране сертифицирането на „Северен поток-2" не е политизирано

/КРОСС/ Решението на германския регулатор да спре процеса на сертифициране на оператора "Северен поток 2" не е политизирано, смятат от Кремъл, съобщава ИТАР-ТАСС.

„Абсолютно не. В случая наистина има определени протоколи, норми на европейското законодателство в това отношение. И компанията оператор е готова да изпълни всички изисквания на действащото законодателство, за да стартира този важен за всички проект възможно най-скоро. ", каза пред репортери прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков, отговаряйки на въпрос.

Сертифицирането на "Северен поток 2" е доста сложен процес, това беше ясно от самото начало. Фирмата оператор изпълнява всички необходими изисквания на регулатора. Вчера видяхме доста бърза реакция от страна на компанията "Северен поток 2". Ще бъде създадено ново дружество, за да изпълни изискванията", добави той.

Песков отбеляза, че енергийната криза в Европа и реализацията на проекта „Северен поток 2" не зависят една от друга. „По отношение на енергийната криза все пак това са два процеса, макар и в една и съща област, но не са взаимозависими", каза той, отговаряйки на съответния въпрос.

Говорителят на руския президент подчерта, че „от самото начало беше ясно, че трябва да бъдете търпеливи". "Тук сме убедени, че самият проект е важен за Европа. Той е важен за нас и за европейските потребители и тогава вече е решение на регулатора, не можем да се месим в това", завърши той.

Песков отнесе и въпроса дали проектът ще бъде стартиран преди края на годината към властите, които вземат окончателното решение за сертифицирането му.

Решение за спиране на сертифицирането

Във вторник Федералната мрежова агенция на Германия обяви, че временно спира процеса на сертифициране на Nord Stream 2 AG като независим оператор на газопровод. Отбелязва се, че сертифицирането на оператор може да се разглежда само ако компанията има правна форма в съответствие с германското законодателство. Регулаторът изисква от Nord Stream 2 AG да прехвърли акционерния капитал, свързан с немския сегмент на газопровода, в собствеността на германското си дъщерно дружество. Дотогава процесът на сертифициране ще бъде спрян.

Регулаторът отбеляза, че решението ще бъде взето "в оставащия срок от четирите месеца, предвидени в закона". Крайният срок беше предварително обявен за 8 януари 2022 г. След това германският регулатор трябва да внесе проекта на становището си в Европейската комисия за одобрение.