Бебе мармозетка – джудже се роди в Столичния зоопарк
Секция: ЛЮБОПИТНО
18 Ноември 2021 15:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Бебе мармозетка – джудже се роди в Столичния зоопарк

/КРОСС/ Двойката мармозетки - джуджета в сектор "Примати" на Столичния зоопарк си има бебе, съобщиха от Зоологическата градина. Този вид мармозетки са най-дребните маймунки в света - възрастните тежат около 100 гр и са дълги около 23 см с опашката.

Бебето се роди на 14 октомври 2021 г. (Петковден) и носи името Пепи, въпреки че все още не е ясно какъв е полът му. Таткото Педро (3 г.) пристигна от испанския зоопарк "Сендавива" през май 2021 г., за да стане партньор на самотната по онова време женска - Мира (9 г.), която е родена в "Зоологическа градина - София".

Веднага след като двете маймунки бяха събрани с цел размножаване и след бременност от 150 дни им се ражда едно малко, за което двамата родители полагат всеотдайни грижи. Мъжкият го носи на гърба си и го предава на майката само за кърмене.

Маймунките - джуджета и бебето Пепи сега са на топло във вътрешното си заграждение и ще могат да бъдат показани на посетителите едва през пролетта. Основната причина е, че сектор "Примати", залата на големите котки и зала "Слонарник" остават затворени за посетители заради пандемията.

Мармозетките - джуджета живеят на малки семейни групи в Южноамериканските джунгли на Западна Амазония. Те са изключително приспособени за дървесен начин на живот - имат дълги, остри нокти и дълги опашки. Хранят се с дървесни сокове и смоли, плодове и насекоми.

Не са застрашени от изчезване засега, но популацията им в дивата природа намалява. Основни причини за това са загубата на местообитанието им поради изсичането на Амазонските гори.