Министър Балтова: Чешките посетители са едни от най-предпочитаните туристи у нас
Секция: Туризъм
18 Ноември 2021 16:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Балтова: Чешките посетители са едни от най-предпочитаните туристи у нас

/КРОСС/ Министърът на туризма Стела Балтова проведе работна среща с представители на Асоциацията на чешките туроператори, водена от нейния ръководител Михал Вебер. В разговора взе участие и заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева.

Министър Балтова заяви, че чешките посетители са едни от най-предпочитаните туристи и Чехия е сред топ пазарите за входящ туризъм у нас. Тя цитира данни, според които през летните месеци на 2020 г. около 34 хил. туристи от Чешката република са посетили страната ни, а през лятото на 2021 г. броят им достигна 88 хил.

Служебният министър изтъкна, че имаме най-добрите зимни курорти на Балканите, като покани чешките граждани и посочи другите разнообразни видове туризъм, които предлага България, като културно-исторически, спа, уелнес, винено-кулинарен и други.

В рамките на стратегията на министерството да се развиват и промотират туристическите райони, тя посочи възможностите за здравен туризъм, в това число балнеолечение климатолечение и пост-COVID възстановяване, голф и други туристически продукти. Беше дискутирана като добра възможността ски ваканцията да бъде съчетана с СПА и културно-исторически туризъм.

Министърът увери туроператорите, че България предприема всички необходими противоепидемични мерки с цел оптимална подкрепа за сектора, както и да бъде осигурена за гостите максимална безопасност в условията на продължаващата пандемия.

По време на разговора чешките туроператори поставиха различни въпроси, свързани с рекламата на България на чешкия пазар, мерките и условията за свободно пътуване и достъп до туристическите обекти,
помощта от 35 евро на седалка за чартърните полети и поискаха повече подробности относно плановете на Министерството на туризма за сезон Лято 2022. Бяха обсъдени и предстоящи маркетингови активности, които Министерството на туризма планира за чешкия пазар, както и мерките, които се предприемат в подкрепа на туристическия бизнес, в това число и спешни законодателни инициативи за възстановяване на помощта от 35 евро на седалка.

Министърът информира, че нивата на ваксинация в страната нарастват, което създава допълнителна защита и сигурност за туристите.

Чешките туристи са добре дошли в България целогодишно, отправи в заключение послание министърът към туроператорите от Чехия.