Нощ на театрите за девети път в България
Секция: КУЛТУРА
19 Ноември 2021 11:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нощ на театрите за девети път в България

/КРОСС/ С посланието „Другата страна на театъра" идва тазгодишната Нощ на театрите на 20 ноември. Нашата страна се присъедини към европейската инициатива през 2013 година с идеята да стане част от общия празник на всички, които обичат театралното изкуство - независимо от коя страна на сцената са.

Тази година Нощ на театрите ще има в 11 български града - София, Пловдив, Варна, Русе, Стара Загора, Благоевград, Плевен, Шумен, Сливен, Кърджали и Търговище. Заради продължаващата епидемия, програмата включва събития както на живо, така и в различни онлайн платформи.

Театралният празник ще бъде символично открит още тази вечер (19 ноември) от 18 часа с интригуващо подгряващо събитие, подготвено от Театър „Реплика". В Националния студентски дом актьорите ще представят своя най-нов спектакъл „Престъпление и наказание" - театрален сериал в осем части по романа на Ф. М. Достоевски, под режисурата на Георг Жено. Всяка част ще бъде по 45 минути, с антракт по 15 минути между тях. Така спектакълът ще започне в петък, но ще продължи до първите часове на 20 ноември, тъй като общата му продължителност е 8 часа.

В София Нощта на театрите се провежда с подкрепата на Столичната община и ще започне от сутринта с представления за децата, организирани от Софийската опера и балет, Младежкия театър „Николай Бинев", Театър „Възраждане", Университетския театър към НБУ и Руския културно-информационен център.

В 12 часа и в 13.15 часа Софийската опера и балет кани своите зрители на обиколка зад кулисите. Включването в разходките е с предварително записване и до изчерпване на местата, които заради противоепидемичните мерки са с намален капацитет.

Точно в 12 часа ще започне и откритото студио LIVE CAM „Другата страна на театъра", което ще се излъчва на живо във фейсбук за всички почитатели на театралното изкуство в България и по света. Тази година за различните лица на театъра ще разкажат и режисьорите, и драматурзите, и актьорите. Част от темите, които ще се дискутират, са свързани с театъра в Covid ерата и възхода на новите формати, кризата и трансформацията в изкуството, българската драматургия тук и сега на театралната сцена, както и новите пространства за култура. Ще има преки включвания от Чикаго, Лос Анжелис и Тулуза.

Кой ще участва в тези преки включвания и каква програма да очакваме от деветото издание на Нощта на театрите, разказа в „Артефир" Мария Панайотова, представител на организаторите.