Откриване на фотографска изложба на бижута на Ателие Перкоси Папи, посветена на „Скъпоценния път на Данте“
Секция: КУЛТУРА
20 Ноември 2021 08:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Откриване на фотографска изложба на бижута на Ателие Перкоси Папи, посветена на „Скъпоценния път на Данте“

/КРОСС/ От страната на Резиденцията на Посолството на Италия в София на ул. Париж, можете да посетите фотографска изложба на бижута на Ателие Перкоси Папи, посветена на „Скъпоценния път на Данте".

Изложбата представя снимки на творчеството на художника и някои творби, подредени върху големи билбордове и е организирана от Италианския културен институт в София и Посолството на Италия, като подготовка на експозицията "Скъпоценният път на Данте" - Божествената комедия в бижутата на Перкоси Папи, предвидена за пролетта на 2022 г. в София, в сътрудничество с Националната галерия, в Двореца.

 

 

По случай 700-годишнината от смъртта на Данте ателие Перкоси Папи отдава почит на великия поет, като илюстрира пътуването на Алигиери в Божествената комедия със скъпоценни камъни и предмети на изкуството. Изложбата е разделена на три зони: Ад, Чистилище и Рай. Зрителят е воден по неговия „скъпоценен път" от вълнуващи пана с големи репродукции на великолепните гравюри на Гюстав Доре и много живи детайли на изложените бижута, които подчертават майсторството, с което са изработени.

От 1966 г. Диего Перкоси Папи представя своите художествени творения и бижута в ателието в Рим, близо до Пантеона, където създава добре дефиниран и разпознаваем стил и школа, използвайки древни материали и техниката клоазон.