Как българинът се справя с високите сметки
Секция: ИКОНОМИКА
20 Ноември 2021 09:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Как българинът се справя с високите сметки

/КРОСС/ Високите цени на газ, парно и ток вече месеци наред поставят под въпрос ще успеем ли да се справим с високите си сметки през зимата. Потвърждение, че проблем ще има, дойде и от Евростат. Данните сочат, че около 8% от жителите на Европейския съюз не могат да си позволят да поддържат дома си достатъчно топъл. Процентите варират за различните страни, а България оглавява класацията. У нас 27% от хората нямат възможност да се отопляват през зимата. След нас в класация е Литва с 23 на сто и Кипър с 21%. Страните, в които най-малко хора ще имат проблем със сметките си за отопление са Австрия 1,5% и Финландия 1,8%. Какви са причините ние да сме първи по невъзможност да се отопляваме и можем ли да ги стигнем австрийците - отговори потърси Виктория Бояджиева.

В семейството на Ани Петрова дори не се повдига въпросът да се правят компромиси с топлината.

„В началото на есента преди да почнем да палим парното, използвахме ток в моята спалня, понеже имам малко детенце. През цялата нощ работеше радиатор", разказа жената.

За да оцелеят, Петрови са минали на отопление с дърва.

„Миналият месец купихме 5 кубика дърва. До един месец трябва да поръчаме поне още 5 и евентуално януари, февруари - пак", сподели Ани. Семейството гори около 15 кубика. Тоест, ще им излезе около 1200 лева за сезона. И това е защото са намерили изгодна сделка.

Докато във врачанските села зимата се отопляват на камина и дърва, то в столицата хората предимно се отопляват благодарение на „Топлофикация".

От дружеството вече коментираха, че сметките на 73% от клиентите им са до 100 лева, близо 17% от фактурите са между 100 и 150 лв. и само около половин процент от сметките са над 300 лв. Тази година „Топлофикация" пусна парното с 19 дни по-рано спрямо миналата година през октомври, тъй като среднодневната температура беше 8 градуса, а през октомври 2020 година е била - 12,6 градуса. Но семейство Камбушеви твърдят, че заради аварии са имали парно само 4 дни през октомври тази година, а сметката е като за 4 седмици и повече.

„Сумата е голяма и в дните, в които нямахме парно", споделя Радостина Станчева-Камбушева.

Освен по-ниските температури влияние оказва и вдигането на цената на парното от юли с близо 20 процента, напомнят от „Топлофикация". Разходите за топлина през октомври се оказват само подгряване за това, което следва януари месец. Тогава се очаква поскъпване с между 20 и 30% заради цената на природния газ, която расте нагоре от лятото. Някои експерти дори прогнозират 50% ръст. Причината - цената на газа за регулирания пазар е скочила два пъти за една година. И това все още не е добавено към в цената на парното. Високите цени се оказват огромен проблем и за държавните болници. Наред с другите предпоставки за трупане на дългове, увеличаването в цената на елетроенергията ги поставя в съвсем непреодолим недоимък.