Костадин Филипов: Историческата комисия има да свърши още много работа
Секция: Коментари
21 Ноември 2021 09:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Костадин Филипов: Историческата комисия има да свърши още много работа

/КРОСС/ След парламентарните избори у нас в Република Северна Македония се появи надежда, че в страната ни има промяна, досегашната ни позиция може би ще бъде променена и Македония ще получи дата за започване на преговори дори още на 14 декември. Това каза журналистът Костадин Филипов в предаването „Денят започва" по БНТ. Оставането на останалите патриотични формации извън парламента също е спомогнало за зародилите се надежди в западната ни съседка, добави той.

Журналистът подчерта, че когато се заговори за компромиси в името на това да се размрази сегашният спор, в Скопие винаги си представят това само като отстъпки от страна на България от нейната позиция. „Те нямат никакво намерение да отстъпят на сантиметър от своята досегашна позиция. Това е част от медийната, дипломатическата и пропагандната война, която се води между нас и Скопие", коментира Филипов.

Той посочи, че Република Северна Македония вече втора година няма посланик в София и държи мястото отворено. „А за дипломацията е ясно какво означава това - това означава крайно ниска точка на доверие в отношенията между двете държави", коментира той.

Филипов смята, че Историческата комисия има да свърши още много работа, тъй като постигнатото до момента не е много, като това не е заради липсата на желание на членовете й от българската страна, добави той. Обвързването на политическите действия на българската държава с резултатите от работата на комисията беше абсолютна грешка, категоричен е журналистът.