Нещата, които мислим за български, но не са
Секция: ЛЮБОПИТНО
21 Ноември 2021 10:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нещата, които мислим за български, но не са Най-емблематичното българско дуо – баничката с айрян, всъщност идва от... Близкия Изток

/КРОСС/ Какво по-патриотично от това да хапнеш една топла баничка с айрян? Но, както се оказва - доста неща. Много от любимите ни типично "български" явления всъщност са възникнали в чужбина, пише каналът на Ралица Петровa във vbox7. Ето някои от тях:

Баничката с айрян

Най-емблематичното българско дуо - баничката с айрян, всъщност идва от... Близкия Изток. Трудно е да се каже къде точно е създадена баницата, но нейният "роднина" - бюрекът, е донесен тук при нахлуването на Османската Империя. Същото може да се каже и за айряна, който и до днес е константа в повечето турски дюнерджийници.

Чалгата

Чалгата е истински мулти-балкански феномен. Ритмите са ориенталски, но най-близкият й родственик е сръбският турбо фолк, възникнал по времето на Югославия. Въодушевеното "Айдеее!", което си викаме в чалготеката, също е турска дума.

Жълтите павета

Оцветените в охра улици са емблематични за центъра на София, но малко хора знаят истината за произхода им. Историята на жълтите павета предизвиква много легенди - като тази, че са бракувани от Виена, чиято управа не ги искала, защото са твърде хлъзгави... Единственото нещо, което е потвърдено със сигурност е, че са произведени в Унгария.

"Бански на лалета"

Култувата детска мелодия всъщност е кавър на песента на Брайън Хайлънд от началото 60-те години - "Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polkadot Bikini". Друга класика от ученическите ни години - "Две кебапчета крилати" пък използва инструментала на "Speedy Gonzales" на Пат Буун.

Млякото с ориз

Оказва се, че този типично бабин десерт е популярен по цял свят - от Източна Азия до Щатите и Англия, където го наричат "оризов пудинг". Във Филипините го приготвят с шоколад, а в Турция го пекат на фурна. Всъщност вариантите на мляко с ориз са толкова много, че никой не знае точно къде е възникнала рецептата.