Откриха нова клетка, която регулира сърдечния ритъм
Секция: Наука
21 Ноември 2021 14:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Откриха нова клетка, която регулира сърдечния ритъм

/КРОСС/ Учени от САЩ откриха нов вид клетка в сърцето, която може да помогне за регулирането на неговия ритъм, съобщи електронното издание „Юрикалърт".

Изследователите от университета на Нотр Дам, щата Индиана, смятат, че находката им може да е от голямо значение за разбирането на определени видове вродени дефекти на сърцето и други заболявания на този орган.
Учените са установили, че когато новооткритите клетки са отстранени, сърдечният ритъм се ускорява. В случаите, при които те са лишени от ключов ген, управляващ развитието им, сърцето започва да бие неравномерно.

Не е установена категорична връзка между новите клетки и вродените сърдечни дефекти, но те са позиционирани на място, където се откриват тези здравословни проблеми.

„Не сме напълно наясно с функцията на тези клетки, но концепцията, че ако ги премахнете, сърдечният ритъм се ускорява, може да ги свърже с определени заболявания", казва доктор Коди Смит, който е част от изследователския екп. Според него „тези глиални клетки могат да играят доста важна роля при регулирането на сърцето".

Информация за откритието е публикувана в сп. „Пъблик лайбръри ъв сайънс байолъджи".