Матеуш Моравецки: Мигрантите по границата ни с Беларус са най-големият експеримент за дестабилизиране на Европа
Секция: Коментари
21 Ноември 2021 16:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Матеуш Моравецки: Мигрантите по границата ни с Беларус са най-големият експеримент за дестабилизиране на Европа

/КРОСС/ Министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки определи кризата с мигрантите на границата сред Полша и Беларус като "най-големия експеримент за дестабилизиране на Европа" след Студената война , оповестяват AFP и Българска телеграфна агенция.

"Президентът на Беларус Александър Лукашенко Това е най-големият експеримент за дестабилизиране на Европа от 30 години насам. Полша няма да се поддаде на кожодерство и ще направи всичко, с цел да отбрани границите на Европейски съюз", написа в Twitter Моравецки.

Европейският съюз обвинява Беларус, че изкуствено е основала кризата, като е транспортирала бъдещи мигранти от Близкия изток и ги е отвела до границите с Полша, Литва и Латвия с обещания за просто прехвърляне . като вместо това критикува Европейски съюз , че не приема мигрантите. Полша обвини Беларус, че връща мигранти на границата макар разчистването на лагерите Кризата на границата е далеч от разрешаване.

В последните дни има признаци на деескалация на напрежението по беларуско-полската граница, където бяха струпани най-вече бежанци. Полската гранична защита макар че заяви за нови опити за прехвърляне , в това число от " доста нападателна група от към 100 мигранти".

Вчера полският министър на отбраната Мариуш Блашчак съобщи , че Беларус към този момент е трансформирала тактиката си, като насочва по-малки формации мигранти към няколко точки по границата. Полша скочи на Меркел: директните договарания с Лукашенко легитимират режима му А Меркел разговаря и с Путин