"Ройтерс": Българите гласуваха за президент, уморени от масова корупция
Секция: Коментари
21 Ноември 2021 20:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Ройтерс": Българите гласуваха за президент, уморени от масова корупция

/КРОСС/ Българите гласуваха в неделя за президент, уморени от масово ширещата се корупция в най-бедната страна на ЕС сред поскъпване на енергията и смъртни случаи от коронавируса. Така агенция "Ройтерс" представя в чужбина контекста на днешния балотаж в България.

Агенцията още сутринта посочи Румен Радев като фаворит за победата и го описа като "защитник на промяната, насочена към изчистване имиджа на България" след десетилетие управление на Бойко Борисов, отстранен от власт през април.

"Ройтерс" припомня, че президентският пост е предимно спредставителни правомощия, но добива важност в моменти на политическа криза, когато назначава временно правителство. Освен това държавният глава получава и висока трибуна, да да влияе на общественото мнение. Радев е подкрепен от политическите опоненти на Борисов, които разговарят за ново правителство.

Той води кампания през 2016 г. за отмяна на санкциите на Запада срещу Русия и сега казва, че България трябва да поддържа прагматични отношения с Москва, която не бива да се възприема като враг заради близките исторически и културни връзки, допълва "Ройтерс". Агенцията напомня, че в петък негови думи за статута на Крим предизвика дипломатически протест от Украйна.