Румен Гечев: Успехът на всяка българска президентска двойка е успех и за страната
Секция: Анализи
22 Ноември 2021 08:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Румен Гечев: Успехът на всяка българска президентска двойка е успех и за страната

/КРОСС/ „Разликата на балотажа е смазваща, тя е доста необикновена и положителна за двойката Радев-Йотова. Това се дължи на много партии, но нека да припомним, че г-н Радев излезе на българската политическа сцена като избор на Българската социалистическа партия." Това заяви проф. Румен Гечев, член на Националния съвет на БСП в ефира на БТВ като допълни, че успехът на всяка българска президентска двойка е успех и за страната.

В предаването "Тази сутрин" той обясни, че в резултат на преконфигурацията на политическата среда в България има нова партия, която свали ГЕРБ от власт. „Това беше целта на БСП от много години и тя беше постигната. БСП има по-малко депутати, но стратегически без нас не може да бъде сформирано правителство, тоест БСП ще бъде най-вероятно и във властта", каза още той и допълни, че по-трудното тепърва предстои, тъй като трябва да се справят със сериозните предизвикателства, които са пред нас.

По думите на Румен Гечев исканията на левицата са много ясни и са записани в предизборната й програма. „Ние предложихме краткосрочна Програма за първите 100 дни от управлението на правителството, която при предварителните разговори е била посрещната положително от потенциалните ни партньори. Предлагаме още компенсации на семействата с ниски доходи и възможността първите 200 киловатчаса електроенергия да им бъдат платени от българската държава", посочи проф. Гечев част от предложенията на левицата и добави, че помощта за българския бизнес трябва да е така, както помагат правителствата в Европейския съюз.

Според социалиста хоризонтът на коалиционния кабинет ще зависи от това доколко ефективно ще изпълнява програмата, която ще бъде приета, както и от волята на народа, а участието на всяка една от "партиите на промяната" е критично важна. „В продължение на много години Българската социалистическа партия категорично и твърдо защитаваше обществения интерес в парламента. Затова е напълно естествено да сме "партия на промяната", каза още той.