Захарова: Ситуацията на полско-беларуската граница е пример за информационна война
Секция: Русия
22 Ноември 2021 12:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Захарова: Ситуацията на полско-беларуската граница е пример за информационна война

/КРОСС/ Статистиката за миграционните потоци в ЕС не се съобщава напълно на широката аудитория, каза официалният представител на руското външно министерство.

Това, което се случва на полско-беларуската граница, е пример за информационна война, тъй като статистическите данни за миграционните потоци към ЕС не се съобщават напълно на широката аудитория. Това заяви официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова на руско-белоруския експертно-медиен форум „Съюзна държава: информационно пространство в цифровата ера".

"Това, което сега виждаме на полско-белоруската граница, е модел, демонстративен пример за информационна война", каза тя. "Твърди се, че три хиляди иракчани са се превърнали в глобална заплаха за съществуването на ЕС. Италия пропуска повече хора от различни страни по света за няколко дни. През годината според италианските правоприлагащи органи Италия пропуска 60 хиляди мигранти. Разликата е очевидна в какво? Фактът, че са там нелегално. На територията на Италия попадат нелегално , на територията на Беларус, както разбирам, те стигат там законно. И така, за кого представлява заплаха и защо не се казва за това? Защото ние самите не говорим достатъчно за това."

Според Захарова е необходимо да се „направи дупка" в информационното пространство на съюзната държава чрез излъчване на телевизионни и радио проекти на няколко важни за региона езика, в допълнение към руския.

Миграционната криза на границата на Беларус с Латвия, Литва и Полша, където мигрантите се втурнаха от началото на годината, рязко ескалира на 8 ноември. Няколко хиляди души дойдоха от беларуска страна до полската граница и не напуснаха граничната зона. Някои от тях се опитаха да влязат в Полша, като счупиха оградата от бодлива тел. Страните от ЕС обвиняват Минск в умишлено ескалация на кризата и призовават за налагане на санкции. Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че самите западни страни са виновни за тази ситуация, заради чиито действия хората бягат от войната.