Търсенето на скъпоценни камъни е най-новият вид туризъм в България
Секция: Туризъм
23 Ноември 2021 12:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Търсенето на скъпоценни камъни е най-новият вид туризъм в България

/КРОСС/ Търсенето на скъпоценни и полускъпоценни камъни в последните години се превръща в един от най-модерните видове туризъм по целия свят. Сред страните, където често се практикува, са Турция, Грузия, Съединените Щати, Етиопия, Колумбия и Австралия, а в България този тип приключенски туризъм едва прохожда. Но страната ни, с богатите си на ценни минерали и злато недра, има огромен потенциал за неговото развитие.

Лилави аметисти, смайващи с цветовете си ахати, млечносини халцедони и благородни ясписи - всички те лежат погребани в мината край Маджарово в Източните Родопи. За да ги намерите, всичко, което трябва да направите, е да се разходите в района на старата мина, казва Екатерина Терзиева от туристическата агенция „СлоуТурс.БГ", която вече предлага приключенски турове за търсене на ценните минерали. Благодарение на разположението си в кратера на изгасналия преди 35 милиона години вулкан, през социализма Маджарово се развива като рудодобивно селище. В резултат на вулканичната дейност тук има оловна руда, сребро, злато и над 16 вида ценни минерали и скъпоценни камъни, част от които и днес може да съберете покрай красивите меандри на река Арда.

От 50-те години на ХХ век до края на 80-те Маджарово се развива като миньорско селище и жителите му достигат почти 10 000 души. През 90-те години държавата изоставя маджаровската оловно-цинкова мина и прекратява изграждането на цеха за обработка на скъпоценни камъни, а съоръженията са премахнати. Проучването на находищата на аметисти, ахати и ясписи приключва, а след затварянето на двата рудника на някогашния минен гигант ГОРУБСО, Маджарово започва да се топи. Днес това е най-малкият град в България след Мелник, с население от едва 670 души, а територията около бившата мина се владее от планинските водачи и каменарите. Много от тях са работили в някогашните рудници, други са търсачи на съкровища с колекции от по над пет тона скъпоценни и полускъпоценни камъни, трети имат собствени ювелирни работилници.

Сред най-често срещаните тук камъни е аметистът - един от камъните с универсални терапевтични свойства. Ясписът също има силни лечебни и заземяващи сили. Според Библията, той е дар от Бога и е първият камък на новият Йерусалим. Халцедонът, който също често се намира край Маджарово, символизира спокойствие и хладнокръвие, за тибетците той е камък на чистотата и концентрацията. Ахатът осигурява баланс между физическите, емоционалните, интелектуалните и духовните състояния. Всичко, което намерите по време на експедицията за търсене на скъпоценни и полускъпоценни камъни, можете да задържите, казва Екатерина Терзиева.

Освен на приключението в Родопския Клондайк, туристите могат да се насладят на местната източнородопска кухня, да посетят някои от десетките древни тракийски светилища в района, да наблюдават египетския и белоглавия лешояд, да се порадват на красивата природа и меандрите на река Арда.