Песков: Русия няма да атакува Украйна и не крои никакви агресивни планове
Секция: Русия
23 Ноември 2021 11:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Песков: Русия няма да атакува Украйна и не крои никакви агресивни планове

/КРОСС/ Русия не крои никакви агресивни планове срещу Украйна. Това съобщи прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков.

„Кой кого ще атакува - Русия срещу Украйна или Украйна срещу Русия? Американски и украински медии твърдят, че Русия се готви за агресия срещу Украйна, за атака, а ние твърдим, че Украйна планира агресивни действия срещу Донбас, ЛНР и ДНР, това е нюанс, който трябва да бъде правилно разбран и правилно интерпретиран. Многократно сме заявявали на различни нива, че Русия няма да атакува никого, не крои никакви агресивни планове. Съвсем погрешно е да се твърди обратното, напълно погрешно е да се свързват всякакви движения на въоръжените сили на РФ през територията на страната ни с подобни планове. Това не е така", каза Песков.

Силно решение на проблема с Донбас

Според него Русия е дълбоко обезпокоена от провокативните действия на въоръжените сили на Украйна на линията на съприкосновение в Донбас и подготовката на Киев за възможно военно решение на проблема.
„Ние сме дълбоко загрижени за провокативните действия на украинските въоръжени сили на линията на съприкосновение и подготовката за възможно военно решение на проблема с Донбас", каза той.

Коментирайки съобщенията на американските медии, Песков отбеляза още, че САЩ може да изпратят военни инструктори в Украйна, че това "не трябва да се изключва", тъй като това вече е така. "Там пристигат военни съветници и оръжейни системи. Не само от САЩ, но и от други страни от НАТО. Всичко това води до по-нататъшна ескалация", каза говорителят на Кремъл и добави, че досега ЛНР и ДНР не са провокирали ситуацията по всякакъв начин.

Минските споразумения

Неспазването на споразуменията от Минск води до засилване на напрежението в Европа като цяло, каза Песков.

Отговаряйки на въпроса на украински журналист как Киев може да получи гаранции за сигурност от Русия, говорителят на Кремъл отбеляза, че „най-добрата гаранция за сигурност е изпълнението на Минските споразумения".

„Липсата на напредък в изпълнението на Минските споразумения е значителен дразнител и спусък, който води до повишаване на нивото на напрежението като цяло в Европа, това е очевиден факт", каза Песков.