КОВИД пандемията отказа българите да пътуват в чужбина
Секция: Анализи
23 Ноември 2021 12:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
КОВИД пандемията отказа българите да пътуват в чужбина

/КРОСС/ Заради КОВИД-пандемията пътуванията на българите в чужбина рязко намаляха. През най-отпускарския период - юли-септември, 1,327 млн. български граждани над 15-годишна възраст са реализирали туристически пътувания, като 96% от тях са били в страната и само 4% в чужбина, показват данните на НСИ. През същото тримесечие на предпандемичната 2019 г. от 1,734 млн. българи, предприели туристически пътувания, 24% са били зад граница.

По-голямата част от излизанията на българите в чужбина това лято са били за почивка и екскурзия - 64%, показва статистиката за юли-септември. Други 12% са посетили близки и роднини, също около 12% са пътували по професионална линия - в командировки, участия в конгреси, конференции, сключване на сделки.

Българските туристи са похарчили средно по 385,94 лева за туризъм в страната и по 693,50 лева - в чужбина. За последните две години този среден разход се е увеличил съответно със 17 и 38 лева. Транспортът остава с най-голям дял в разходите при пътуванията в чужбина, докато в страната е храната. При бизнес пътуванията в чужбина разходите са чувствително по-високи - средно 1094 лева на човек.

За почивката или екскурзията си в чужбина само в една четвърт от случаите българите са ползвали услугите на туроператор. В страната организираните туристически пътувания са още по-малко - под 10%.

Миналогодишният зимен сезон бе труден и завърши с големи загуби за бизнеса. Основната причина за това бе пандемията и ограниченията при пътуванията. Тази година обаче сезонът ще е дори по-труден. Не само коронавирусът е проблем за бранша. Скъпите ток и газ, липсата на споразумения за обмен на туристи с други държави, ниската ваксинация, която поставя страната ни в червена зона, кризата с персонала - това са само малка част от проблемите. Тази зима всички европейски ски курорти, които останаха затворени през миналата, ще работят и ще посрещат туристи. Не е ясно дали България ще успее да се конкурира с тях. "Ситуацията е сложна и непредвидима. Очакванията ни са за труден сезон. Няма да е по-лек от миналия", прогнозира пред economic.bg Димитрина Горанова, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА).

Източник: Вестник "Дума"