Токът за бизнеса надхвърли 500 лева
Секция: Коментари
23 Ноември 2021 12:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Токът за бизнеса надхвърли 500 лева

/КРОСС/ Цената на електроенергията, търгувана на свободния пазар в Европа, расте с бързи темпове и поставя нови рекорди. С изключение на Полша, където се използват много въглища за производството на ток, почти навсякъде другаде цената прехвърля 250 евро за мегаватчас, показва платформата Energylive.cloud. Такова е положението и в България, където средната цена на сегмент "Ден напред" за вчера достигна 257,85 евро за мегаватчас, или около 504 лева за мегаватчас. Подобна цена не е отчитана досега. На този фон правителството одобри помощ от 110 лева на мегаватчас за всички фирми у нас. Тази сума обаче бе одобрена, когато цената в сегмента беше около 300 лева.

Рекордно високите цени на тока донесоха рекордни печелби на производителите на електроенергия. НЕК, която стопанисва всички големи държавни ВЕЦ, подобрява рязко показателите си през третото тримесечие на тази година и отчита внушително увеличение на приходите от продажби - от 1,1 млрд. лв. за същия период на 2020 г. до 1,58 млрд. лв. сега, и рекордна печалба - над 278 млн. лв. Основните мощности на НЕК, като ВЕЦ и ПАВЕЦ, са продали шест пъти повече електроенергия на свободния пазар през това деветмесечие.

Факторите, движещи цената на тока в Европа, са основно свързани с поскъпването на природния газ, намаленото ВЕИ производство на електроенергия и застудяването, което увеличава консумацията. Абсолютен рекордьор в Европа е Румъния, където цената надхвърля 261 евро за мегаватчас. От около месец пазарите на електроенергия на България и Румъния са свързани, но също така са свързани и ценово. Същото е положението с Гърция и Италия, които традиционно поддържат високи цени на борсовия ток и съответно това се прехвърля към българския електроенергиен пазар.

Поскъпването на електричеството у нас изглежда нелогично предвид излишъка от мощности, с които разполага страната въпреки увеличената консумация. Много енергия обаче се изнася навън, а докато няма дефицит според европейските правила правителството не може да ограничи експорта.

За сметка на по-голяма част от Европа, Полша продължава да поддържа двойно по-ниски средни цени на енергията си. Централноевропейската държава се радва на цени от порядъка на 139 евро (271 лева за мегаватчас).

Автор: Вестник "Дума"