Андрей Слабаков: Основен приоритет трябва да бъде превенцията на онкологичните заболявания
Секция: Интервюта
23 Ноември 2021 12:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Андрей Слабаков: Основен приоритет трябва да бъде превенцията на онкологичните заболявания

/КРОСС/ Евродепутатът от ВМРО и член на групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) Андрей Слабаков е част от Специалната комисия за борба с рака към Европейския парламент. Комисията е създадена вследствие на изключително тревожен анализ за нарастване на случаите на онкологични заболявания през последните повече от 20 г. В началото на годината Европейската комисия публикува План за борба с рака, който залага приоритетите в ЕС за превенция, диагностика, лечение и възстановяване от онкологични заболявания до 2030 г.

Специалната комисия, в която заместник-координатор за ЕКР е Слабаков, има за цел да проучи изцяло и дълбоко темата и да публикува подробен доклад с препоръки, който да подпомогне Европейската комисия в работата ѝ по мерките, описани в Плана за борба с рака.

„Един от основните ни приоритети трябва да бъде превенцията и ранното диагностициране на онкологичните заболявания. Особено внимание трябва да се обърне на децата. Науката е напреднала и при ранно откриване на заболяването шансовете за пълно излекуване значително се увеличават. Важно е също възможно най-голяма част от разработването и произвеждането на медикаментите да се върне на територията на Европа. Държавите от Източна Европа, включително и България, имат огромен капацитет да бъдат водещи в този процес", казва Андрей Слабаков.

По данни на серия от проучвания преди кризата с COVID-19 онкоболните в Европа се увеличават с около 50% - от 2,1 милиона до 3,1 милиона случая между 1995 и 2018 г. За същия период има близо 20% увеличение - от 1,2 милиона на 1,4 милиона смъртни случая, причинени от онкологични заболявания. През 2020 г. 2,7 млн. души в Европейския съюз са били диагностицирани с рак, а други 1,3 милиона души са починали от онкологично заболяване. Здравните разходи, изразходвани за лечение на онкологични заболявания, са се удвоили - от 52 милиарда евро на 103 милиарда евро в Европа между 1995 и 2018 г.

Онкологичните заболявания са втората основна причина за смъртност в държавите членки след сърдечно-съдовите заболявания. Очаква се през следващите десетилетия случаите на ракови заболявания да се увеличат поради демографските промени, а според Световната здравна организация между 30 и 50% от всички случаи на ракови заболявания са предотвратими.

В България смъртността от ракови заболявания се увеличава от по-малко от 200 случая на 100 000 души през 1995 г., на над 250 случая през 2018 г. У нас шансът за оцеляване след повечето онкологични болести се подобрява, но продължава да бъде сред най-ниските в ЕС, заедно с други държави от Източна Европа.

Източник: Вестник "Труд"