Последните най-тежки катастрофи с автобуси у нас
Секция: Анализи
23 Ноември 2021 12:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Последните най-тежки катастрофи с автобуси у нас

/КРОСС/ Тежки трагедии с автобусни катастрофи имаше през последните години у нас. Най-драматичните бяха падането на автобус край Своге, при което загинаха 20 души и обръщането на рейс на магистрала Тракия. При инцидента загинаха 6 души, а над 10 бяха ранени. Огромни трагедии с тежки автобусни катастрофи и много жертви белязаха последните години.

2018 - Своге

Една от най-драматичните е катастрофата край Своге. На 25 август 2018 година автобус падна в дере, при което загинаха 20 души, а други 20 бяха ранени при тежкия инцидент. Сред загиналите в катастрофата е дете на 13 години.

15 от починалите са от село Световрачане, хората се връщали от екскурзия. Повечето от ранените бяха на възраст над 50 години. Сред тях имаше и такива с тежки гръдни травми, фрактури на гръбначен стълб, черепно-мозъчна травма и счупени крайници.

2018 - АМ „Тракия"

Същата година, на 13 април 2018-та при тежка автобусна катастрофата на автомагистрала „Тракия" загинаха шестима души, а други 22 бяха ранени. Инцидентът стана в района на Вакарел, а в автобуса имаше 45-има пътници, които пътуваха от Бургас към София. Рейсът се преобърна, след като беше засечен от автомобил. Животът си изгубиха пет жени и един мъж. Сред пострадалати имаше и дете. Пътниците бяха вадени от автобуса с помощта на пожарникари.

2011 - АМ „Тракия"

На 15 юни осем пътници на автобус загиват след тежка катастрофа на автомагистрала "Тракия" при разклона за Карлово. Автобусът се блъска в мантинела, преобръща се и се запалва. На място загиват шест души, а по-късно и още двама в болница.

2009 - МЕСТНОСТТА „БАКАДЖИКА"

16 загинали и четирима тежко ранени по с пътнически автобус в местността Бакаджика. Автобусът на ямболската фирма е превозвал пътници до връх Бакаджик, където по традиция всяка година се провежда тракийски събор за Спасовден. Автобусът е оставил пътниците и е потеглил обратно за Ямбол, но спирачките му отказали. Ударил се е в дърво, преобърнал се е и е помел събралата се публика и приготвените за празника сергии.


2004 - Извън България - р.Лим 

Една от най-тежките автобусни катастрофи е от 2004 година. При ужасяващия инцидент тогава, рейс падна в сръбската река Лим, при което загинаха 12 деца от Свищов. Жертвите бяха ученици на възраст между 12 и 19 г., които на 4 април 2004 г. се прибирали у дома след екскурзия в Дубровник (Хърватия).

Българският автобус падна в 40-метров каньон в придошлите води на реката на границата между Сърбия и Черна гора. На завой на планински път шофьорът губи контрол над превозното средство и автобусът пада в коритото на река Лим. Рейсът потъва за броени минути в придошлата река. Двамата шофьори разбиха предното стъкло и отвориха люковете на тавана, за да могат пътуващите да изплуват. Местните хора помагаха за спасяването на децата.

Почернените родители нарекоха „Ангелите от Лим" рожбите си, които загубиха на черния Великден през 2004 г.