Митрополит Иларион: Глобалната миграционна криза е провокирана от намесата на западните държави в Близкия Изток
Секция: Православие
23 Ноември 2021 17:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Митрополит Иларион: Глобалната миграционна криза е провокирана от намесата на западните държави в Близкия Изток

/КРОСС/ В последно време вниманието на световната общественост е приковано към белоруско - полската граница, където са се събрали няколко хиляди стремящи се да попаднат в Европейския съюз бежанци и мигранти от Ирак, Сирия и други страни. От хуманитарна гледна точка ситуацията, в която се намират тези хора, в това число жени и деца, е близка до катастрофа.

Своите възгледи за причините за глобалната миграционна криза, една от проявите на която стана развиващата се днес на границата с Полша човешка драма, сподели в ефира на програмата «Църквата и светът» председателят на Отдела за външни църковни връзки на Московската Патриаршия Волоколамският митрополит Иларион.

«Причината за хуманитарната криза, обхванала страните от Близкия Изток, е преди всичко намесата в политическата ситуация в редица близкоизточни страни от страна на западните държави и преди всичко на Съединените Американски Щати», - смята той.

Йерархът предложи да разгледаме създалата се в региона ситуация, в това число от перспективата на християнското присъствие в близкоизточните страни: «Например, в Ирак съществуваше режим, който беше обявен от САЩ за диктаторски и антинароден. Беше ли той такъв или не - това е въпрос, на който могат да отговорят политолозите. Но местните християни при Саддам Хюсеин живееха спокойно. Те бяха около милион и половина. След свалянето на режима на Саддам Хюсеин там надигнаха глава терористите: започнаха нападения над домовете на християните, започнаха да ги убиват и гонят от техните жилища. Основната част от тях бяха принудени да напуснат Ирак - ако преди това бяха милион и половина, то сега са останали около една десета от тях».

Следователно, миграционната криза, обхванала днес много европейски страни има непосредствено отношение към това, с което се занимаваха Съединените Американски Щати през последните две десетилетия в Близкия Изток, смята митрополит Иларион. «Това е пряко следствие на нарушаването на баланса, което се получи заради онази странична намеса», - подчерта той.