Бизнес и синдикати: Проблема с цената на тока за бизнеса е много остър
Секция: ИКОНОМИКА
24 Ноември 2021 08:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Бизнес и синдикати: Проблема с цената на тока за бизнеса е много остър

/КРОСС/ В предаването „Още от деня" по БНТ Васил Велев, каза че днес са коментирали и проблем с цените на тока, който е много остър. „Ситуацията е напълно извънредна, всеки ден имаме и нови и нови рекорди, за утре цената е 532,56 лв., в отделни часове достига до 750 лв., при прогнозна - 119 лв. Т.е. това е вече четири-пет пъти над прогнозната. Усреднено цената е 409 лв., октомври беше 369 лв., виждате как цената ескалира. Има мерки за компенсиране, за възстановяване на надвзетото за октомври и ноември, а утре вече е декември и няма предвидена такава компенсация. Затова ние изпратихме днес писмо до премиера, министъра на икономиката, енергетиката и финансовия министър с предложение за удължаване на тока на тази програма за компенсиране на небитовите крайни клиенти и увеличаване на размера й."

За декември месец трябва да се продължи програмата за компенсиране, цените са абсолютно ненормални, това е един узаконен грабеж, категоричен е Велев. „Тази плячка на енергийната мафия се складира. Само за месец и декември АЕЦ „Козлодуй4 спечели 637 милиона лева, но той не ги спечелил, защото работи повече, това е ограбеният труд на хората-производители. Механизмът за връщане за октомври и ноември трябва да бъде продължен, а от 1 януари да се въведе нов механизъм чрез отрицателно задължение за обществото. Т.е. трябва КЕВР заедно с МЕ да подготви тази схема, ново ценово решение на КЕВР е това, има ресурс за него".
Решението трябва да се вземе сега, не може да се чака ново правителство, категоричен е Велев.

Тези екстремни цени водят до загуба на предприятията от една страна и ограничаване на тяхната ефективност, водят до забава на икономическия растеж, обясни Велев. „Те водят до там, че предприятията прехвърлят тези високи цени върху цените на услугите и стоките, макар да не могат изцяло. И това води до инфлация и до загуби на предприятията. Някои от тях не могат да си платят сметките за ток, не могат да си платят заплатите на хората".

В същото предаване Александър Загоров обясни, че 2007 г. ние много искахме да влезем в големия съюз на Европа, от което всички правила оттам важат и за нас. „Ако мислим, че нещата са много объркани, те са имали своя технологична логика. Ние много отдавна говорим, че цените ще се качат, но нищо не се прави нито в Европа, нито у нас, либерализираният пазар прави точно това. Можеше да се вземат някои мерки, защото енергетиката само част от нея е електроенергетика. Ситуацията е нелогична и не бива да продължи така. Добре е, че разумът помогна работещи предприятия да бъдат компенсирани".

В момента се правят неща, които наистина са в абсолютно извънредна обстановка, така че вероятно допускаме и грешки, но разговорите не бяха на ниско ниво, институционална намеса има, хубавата новина е, че енергетиката е в добро състояние, лошото за синдикалистите е, че тези високи цени няма да отидат в работещите или ще отидат в икономическия растеж, обясни Загоров.

Предприятия вече затварят като идеята за това е да не се плащат заплати и други разходи, смята Загоров. „ще имаме твърде страшна картина, в която няма да можем лесно да оцеляваме. Напрежението ще ескалира между работници и работодатели".