Фестивал в Париж представя българската култура
Секция: КУЛТУРА
24 Ноември 2021 08:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Фестивал в Париж представя българската култура

/КРОСС/ Произведения на близо 30 от най-разпознаваемите български творци ще бъдат представени между 24 и 30 ноември на културен фестивал в Париж. "Един уикенд на изток" се нарича фестивалът, който за пета поредна година показва най-интересното и актуалното от културната сцена на столици от Централна и Източна Европа. Предишните му издания бяха посветени на Варшава, Киев, Будапеща и Белград. През 2021 г. на фокус е София, съобщиха за БТА от Столична община.

Столичната община подкрепя участието им и е един от официалните партньори на фестивала заедно с българското посолство във Франция и българския културен институт в Париж. Инициатор и организатор на фестивала е френско-канадската фондация "Един уикенд на изток". Участват някои от най-известните галерии, кина, книжарници, театри и зали в култовия Латински квартал във френската столица. Съвременната българска литература ще бъде представена чрез Георги Господинов, Теодора Димова, Капка Касабова, Аксиния Михайлова и Ружа Лазарова, а преводачът и българист Мари Врина-Николов ще разкаже за някои от големите ни автори.

Фестивалът ще бъде открит с филма на Весела Казакова и Мина Милева "Жените също плачат", а специално внимание ще бъде отделено на филмите на първата българка кинорежисьор Бинка Желязкова. Във филмовата програма е включен и "Февруари" на Камен Калев, както и творби на Тео Ушев, който също участва във фестивала, разказват организаторите.

Акцент в "Един уикенд на изток" са събитията, които са посветени на български творци, работили и живели във Франция. Философът и литературен теоретик Цветан Тодоров ще бъде почетен с участието на неговата дъщеря - Леа Тодоров, а творчеството на Кристо ще бъде представено от Лор Мартен - президент на проекта по опаковане на Триумфалната арка и от племенника на артиста Владимир Явашев.

С изложби ще бъдат представени визуалните артисти Нина Ковачева, Стефан Николаев, Недко Солаков, фотографът Евгения Максимова, Никола Михов, Люба Халева и Елина Кешишева. Програмата включва и музикални вечери в две от най-старите църкви на Париж - Сен Жермен де Пре и Сен Сюлпис. За меломаните ще има самостоятелен концерт на цигуларя Светлин Русев, участие ще имат още пианистите Георги Черкин, Емануил Иванов и сопраното Ина Кънчева.