Джон Батист с 11 номинации за наградите „Грами“
Секция: Шоубизнес
24 Ноември 2021 17:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Джон Батист с 11 номинации за наградите „Грами“

/КРОСС/ Джон Батист - музикант от афроамерикански произход, който се изявява в различни жанрове, бендлидер и скорошен носител на "Оскар", изненадващо получи най-много номинации за водещите музикални награди "Грами", съобщават световните агенции.

Тридесет и пет годишният Батист изглежда до такава степен е впечатлил имащите право на глас, че е избран да се съревновава за 11 отличия в няколко жанра, сред които джаз, ритъм енд блус, американска коренна музика. Сред номинациите му са във водещите категории за албум на годината за "We Are'' и за запис на годината за "Freedom".

Тази година Джон Батист, който е бендлидер в късното шоу на Стивън Колбер, беше отличен с "Оскар" заедно с Трент Резнър и Атикъс Рос за оригиналната музика към анимацията "За душата".

"Боже мой. Все още съм в състояние на изумление и шок", сподели Батист, цитиран от Асошиейтед прес моменти след като научи за номинациите си.

Певецът Джъстин Бийбър, рапърката Доджа Кет и певицата Хър (Габриела Уилсън) следват с по осем номинации за наградите "Грами", които се присъждат от американската Национална звукозаписна академия. С по седем номинации са тийн сензациите Били Айлиш и Оливия Родриго.

Сред претендентите за отличията е и 95-годишният ветеран Тони Бенет, който издаде албум съвместно с Лейди Гага.

Тази година номинираните в категориите за албум, песен и запис на годината и за най-добър нов изпълнител за първи път бяха увеличени от осем на десет с цел да се постигне "по-разнообразен музикален пейзаж" по думите на президента на звукозаписната академия Харви Мейсън младши.

Академията предприе сериозна реформа тази година, решавайки да премахне тайната комисия, която избираше кои творци да бъдат включени в списъка с номинираните за отличията. До тази стъпка се стигна след протести на изпълнители, които осъдиха липсата на прозрачност и нередностите в процеса на определяне на номинираните. Промените вече позволяват номинираните за "Грами" да бъдат избирани чрез гласуване на всички над 11 000 членове на Националната звукозаписна академия, а не от комисия от експерти, чиято самоличност оставаше анонимна и която наброяваше между 15 и 30 души.

Освен изненадващата доминация на Джон Батист, "шокиращи" се оказаха и трите номинации на певеца Уикенд. Изпълнителят през годината заяви, че няма да позволи на лейбъла си да представи неговата музика за разглеждане. Уикенд се нахвърли гневно срещу наградите "Грами", наричайки ги "корумпирани", след като не получи нито една номинация за предходните отличия, въпреки изключително успешната си 2020 г.

Въпреки заявлението си, че ще бойкотира бъдещите награди "Грами", Уикенд все пак е номиниран за работата си по проекти за албум на годината, включително луксозното издание на "Planet Her" на Доджа Кет и "Donda" на Кание Уест, който промени името си на Ие. Третата му номинация е за появата му в сингъла на Уест "Hurricane", в който участва и Лил Бейби.

В категорията за албум на годината претендентът с най-много номинации Джон Батист с тавата си "We Are" ще се съревновава за отличието с ветерана Тони Бенет и Лейди Гага за "Love For Sale", Джъстин Бийбър за "Justice (Triple Chucks Deluxe)", Доджа Кет за "Planet Her (Deluxe)", Били Айлиш за "Happier Than Ever", Хър за "Back Of My Mind", Лил Нас Екс за "Montero", Оливия Родриго за "Sour", Тейлър Суифт за "Evermore" и Кание Уест за "Donda".

С номинации за запис на годината освен Джон Батист за "Freedom" са завърналите се след 40-годишна пауза АББА за "I Still Have Faith In You", Тони Бенет и Лейди Гага за "I Get A Kick Out Of You", Джъстин Бийбър за "Peaches" в сътрудничество с Даниъл Сизър и Гивион, Бранди Карлайл за "Right On Time", Доджа Кет за "Kiss Me More" в сътрудничество със Сиза, Били Айлиш за "Happier Than Ever", Лил Нас Екс за "Montero" (Call Me By Your Name)", Оливия Родриго за "Drivers License" и "Силк соник" за "Leave The Door Open".

За наградата за песен на годината, която се присъжда за авторство, ще се съревновават създателите на "Bad Habits" на Ед Шийран, "A Beautiful Noise" на Алиша Кийс и Бранди Карлайл, "Drivers License" на Оливия Родриго, "Fight For You" на Хър, "Happier Than Ever" на Били Айлиш, "Kiss Me More" на Доджа Кет в сътрудничество със Сиза, "Leave The Door Open" на "Силк соник", "Montero (Call Me By Your Name)" на Лил Нас Екс, "Peaches" на Джъстин Бийбър в сътрудничество с Даниъл Сизър и Гивион и"Right On Time" на Бранди Карлайл.

Носителят на приза за най-добър нов изпълнител ще бъде избран измежду Арудж Афтаб, Джими Алън, Бейби Кийм, Финиъс, "Глас енимълс", "Джапанийз брекфаст", Кид Ларой, Арло Паркс, Оливия Родриго и Соуити.

Тейлър Суифт - носителка на 11 награди "Грами", получи номинация само за най-добър албум за "Evermore". Това предизвика разочарование сред феновете й, които решиха, че любимката им е пренебрегната.

Рапърът и продуцент Джей-Зи, който ще се съревновава за три отличия, стана изпълнителят с най-много номинации в историята на наградите "Грами" - 83. С двете си номинации бившият бийтъл Пол Маккартни заема второто място с общо 82.

Водещите музикални отличия ще бъдат раздадени за 64-ти път на церемония в Лос Анджелис на 31 януари.