Везиева: Българският износ продължава да расте и само за първите 9 месеца на 2021г. достига близо 50 млрд.лв.
Секция: ИКОНОМИКА
24 Ноември 2021 14:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Везиева: Българският износ продължава да расте и само за първите 9 месеца на 2021г.  достига близо 50 млрд.лв.

/КРОСС/ Само за първите 9 месеца на настоящата година българският износ продължава да расте и до септември включително възлиза на 49.5 млрд. лв., това сочат предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ) и на БНБ. Това заяви министърът на икономиката Даниела Везиева, която откри семинар за новопостъпили членове на чуждестранния дипломатически корпус в България на тема „Българска икономика, търговия и туризъм", организиран от Дипломатическия институт към Министерството на външните работи на Република България .

„Износът е с над 23 % повече спрямо миналата година, когато нивата бяха значително по-ниски заради пандемията. Постигнатото от българските експортно ориентирани компании, обаче е по-добро и в сравнение с предпандемичната 2019 г., което е доказателство за постепенното възстановяване на икономиката. По думите й само за месец септември 2021 г. общият износ на стоки възлиза на над 6 млрд. лв. и нараства с близо 26% на сто спрямо същия месец на предходната година.

Икономическият министър подчерта, че българската икономика е експортно ориентирана и силно отворена, като търговията е съществена част , осигурява растеж и създава работни места. „Насърчаваме и се стремим да привлечем все повече инвестиции в иновациите и високите технологии, които да носят висока добавена стойност, както и да подпомагаме експортно ориентирани компании", допълни тя.

Служебният министър изтъкна пред представителите на чуждестранния дипломатически корпус, че ЕС е водещ външнотърговски и инвестиционен партньор на България, като над 50% от търговията на България е със страните от Съюза, но развитието на отношенията с партньорите от трети страни също са от изключително значение за външноикономическата ни политика.

Везиева заяви още, че България е на много важен кръстопът между Европа и Азия и че притежава изключително културно наследство и традиции. По думите й страната ни след 10 години трябва да се е превърнала в държава, в която кръговата икономика вече е факт и в която зеленият преход е почти приключен. „Стремим се да превърнем България в държава, където малкият и среден бизнес наистина е гръбнакът на икономическото ни развитие, създавайки устойчивост и висок стандарт на живот. Място без корупция, част от европейския дом и в същото време, запазило своята национална идентичност", каза тя.

Министърът на икономиката обяви, че служебното правителство работи и в посока подобряване на имиджа на страната пред чуждестранните инвеститори и изсветляване на бизнес средата, които вече се забелязват и се оценяват положително. „България отбеляза, спрямо 2020 подобрение с 5 места в класация на Global Risk Profile, който публикува Глобалния индекс на публична и частна корупция" , добави Везиева.

Тя каза още, че страната ни има потенциал да привлича инвестиции и да предостави благоприятни възможности за дейности в редица области като информационни и комуникационни технологии, електроника и електротехника, машиностроене, авточасти, високотехнологични промишлени производства и услуги, селско стопанство и хранително-вкусова промишленост, транспортна и логистична инфраструктура и туризъм.

„Имаме изключително развит IT сектор и в момента част от приоритетите на служебния кабинет, заложени в Плана за възстановяване и устойчивост, са свързани с това този потенциал да прелее във високите технологии и в останалите индустрии", добави Везиева .