Изпитват ваксина срещу Алцхаймер
Секция: СВЯТ
25 Ноември 2021 09:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Изпитват ваксина срещу Алцхаймер

/КРОСС/ Ваксина срещу Алцхаймер навлиза в решаваща фаза на изпитване. Учените-създатели на препарата са го тествали върху мишки и са постигнали задоволителни резултати. Ако новото проучване покаже, че ваксината е безопасна при хора, по-нататъшни тествания ще имат за цел да докажат дали тя е и ефективна.

Заболелите обикновено развиват симптомите след 60-годишна възраст. Алцхаймер се характеризира с прогресивна загуба на когнитивни функции, и в краен стадий човек може да не е в състояние да реагира на света около себе си.

Само в САЩ около 5,8 милиона души страдат от Алцхаймер, като през 2020 г. диагнозата е шестата водеща причина за смърт при възрастни.

Понастоящем няма лек за Алцхаймер и лечението обикновено се фокусира върху това да помогне на хората да контролират симптомите му.

За разработването на ваксина срещу Алцхаймер се работи от 2005 г., като първите резултати са публикувани три години по-късно.

Ваксината използва препарати за стимулиране на имунната система. Тя е разработена така, че да активира белите кръвни клетки, разположени в лимфните възли на шията, като насърчи тези имунни клетки да изчистят бета-амилоидните плаки. Учените вярват, че тези амилоидни плаки са основна причина за симптомите на Алцхаймер.

Проучването във Фаза 1 ще има за цел да определи подходящата дозировка на лекарството при хората. Фаза 2 и 3 ще проучват безопасността и ефикасността на препарата.

Много случаи на деменция, и по-специално болестта на Алцхаймер, могат да бъдат предотвратени с промени в начина на живот и поведението.