Отбелязваме международния ден за борба с насилието срещу жени
Секция: БЪЛГАРИЯ
25 Ноември 2021 09:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Отбелязваме международния ден за борба с насилието срещу жени

/КРОСС/ 25 ноември е обявен за Международен ден срещу насилието над жени. Денят е по инициатива на ООН и е обявен за такъв с Резолюция 54/134 на Общото събрание от 17 декември 1999 г.

ООН приканва правителствата, международните организации и НПО-та да организират дейности, които да насочат общественото внимание към проблемите. Жените по света са обект на насилие, като размерът и истинският характер на този проблем често остава скрит.

Активистките от различни организации отбелязват 25 ноември като ден срещу насилието още от 1981 г. Тази дата води началото си от жестокото убийство на трите сестри Мирабал, политически активистки в Доминиканската република. То е извършено през 1961 г. по заповед на диктатора Рафаел Трухильо (1930-1961).

Днес у нас различни феминистки организации отново излизат на протест срещу насилието над жени. Демонстрацията ще се проведе от 18.30 ч. пред Съдебната палата. „Докато има проблем, ще показваме нетърпимост и ще се борим за промяна! За поредна година видяхме сериозна ескалация на домашното насилие по време на пандемията от COVID-19, както и поредица открити хомофобски и трансфобски атаки над ЛБТИ жените и общността. Това трябва да спре", алармират организациите.

Най-малко 15 жени са убити тази година в България. Най-често нападателят е съпругът/партньорът или друг близък мъж на жертвата, припомнят протестиращите.