Безопасна ли е коледната украса на пазара
Секция: БЪЛГАРИЯ
25 Ноември 2021 13:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Безопасна ли е коледната украса на пазара

/КРОСС/ Масови проверки на детски играчки, пиротехника и украса за елха започват от тази седмица в цялата страна. В дните преди празниците инспекторите ще следят безопасни ли са на най-търсените стоки на пазара. Именно те често се превръщат в най-рискови за потребителите. В инспекциите се включи и Георги Георгиев.

Месец преди Коледа от витрините на магазините търговците вече ни примамват с предложения за ефектни светещи гирлянди, празнична украса и атрактивни играчки, с които да зарадваме най-малките край елхата. Като таен клиент влизаме в магазин за китайски стоки, магазин за един лев, търговски базар и специализирани магазини за играчки и коледна украса. Купуваме кукли, светещи лампички и празнични костюми и маски. Цените започват от 2-3 лева и достигат до няколко стотин в големите търговски обекти.

При някои от закупените от нас стоки има видими дефекти и несъответствия. Липсват и задължителните инструкция за употреба и данни за търговеца върху опаковката.

Основното, което следим, е продуктът на пазара да бъде с поставена CE маркировка за съответствие, указания за ползване и безопасност, както и име и адрес на производител и вносител, обясни Мирослав Йотов от ДАМТН.

Още при първите проверки откриват нарушения. Заедно с експерта Мирослав Йотов ще прегледаме част от иззетите стоки. Тази Коледа проверяващите ще следят и безопасни ли карнавалните костюми, които стават все по-модерни сред децата за всеки празник. Отново са констатирани нарушения:

Тези костюми са лесно запалими и ако не са третирани с подходящия химичен материал, за да могат да бъдат много опасни, каза Йотов.

Затова всички закупени контролни проби ще бъдат изпитвани и в лаборатория с тест за възпламенимост.